Sonja Lončar, dobitnica Pohvalnice u kategoriji „Volonteri godine grada Siska“ za 2019. godinu

Sonja Lončar, dobitnica Pohvalnice u kategoriji „Volonteri godine grada Siska“ za 2019. godinu, ispred Udruge „Novi svijet“

U Novi svijet sam kročila još kao djevojčica i nedugo potom se upoznala s čarima volontiranja. Za mene volontirati ne znači samo pomagati drugima, nego i pomagati sebi, jer čineći dobro drugima, činimo ga i sebi. Dajući nekome moguće je dobiti mnogo više natrag, i to ne na isti, nego na mnogo značajniji i vrjedniji način – pobuđujući tako osjećaj empatije, zahvalnosti, samopoštovanja, samopouzdanja… Osim što povećava duhovno bogatstvo i omogućuje rast svakog pojedinca, pomaganje jest izvrstan primjer svima oko nas – našoj obitelji i prijateljima.

Volontiranje za mene nikada nije bilo odricanje, oduvijek sam na pomaganje drugima gledala kao na sastavni dio sebe. Nikada nisam to shvaćala kao moralnu obavezu. Smatram da bi svijet bio sretnije mjesto kada bi Ijudi pomagali jedni drugima. često se živi u pogrešnom uvjerenju da pojedinačna djela ne mogu napraviti nikakav pomak naprijed, pa se zato ništa niti ne poduzima. A kada bismo samo znali kakvu bi eksploziju sreće izazvalo samo jedno jedino nesebično djelo.