Josip Javornik, dobitnik Pohvalnice u kategoriji „Volonteri godine grada Siska“ za 2019. godinu

Josip Javornik, dobitnik Pohvalnice u kategoriji „Volonteri godine grada Siska“ za 2019. godinu, ispred Katedralne župe Uzvišenja svetog križa – Sisak     

Kao umirovljenik nisam želio ostati unutar svoja “četiri zida”, već izaći medu ljude, učiniti nešto korisno za svoje zdravlje, za svoj kvart, svoju župu, za svoj grad Sisak, a u konačnici i Hrvatsku. Kada sam saznao da je ponovno jako aktivan župni Caritas javio sam se i ponudio da mogu raditi kada god što treba. Želio sam svojim znanjima i vještinama koje sam skupio tijekom života pomoći koliko mogu, a vjerujem da sam i uspio. Ponekad muške savjetujem kako što popraviti ili posudim alat, a uvijek me razvesele akcije gdje pomažemo drugima očistiti nešto ili posaditi. Posebno mi je drago kada vidim mlade koji dolaze i pomažu drugima, jer to znači da ima nade za naše društvo i da nisu svi okrenuti sami sebi, već vide da postoje ljudi oko njih koji trebaju pomoć.

Kroz svoj rad stekao sam i nova poznanstva, a sva ova druženja i susreti su korisni kako drugima tako i meni. Čovjek tako postaje bogatiji za nova iskustva, a višestruke su i koristi od samog rada. Koristi su zdravstvene, iako nekad znaju križa zaboljeti, pa i ruke i noge, ali kretanjem do zdravlja uvijek govore naši liječnici, zar ne?! A koristi su i konkretne, jer svojim radom pomognemo onima koji su u nekoj teškoj situaciji, obično materijalnoj ili im nedostaje neki namještaj ili nešto drugo, pa im to nabavimo. Znamo ići pomoći i brati povrće, pa čak podijelim neki suprugin recept sa ženama koje dođu u Caritas pa nisu sigurne što napraviti od povrća koje dobiju ili uspiju uzgojiti.

Ispunjava me ovaj način rada, a mislim i da mi održava duh mladim. Najteže je kada se čovjek osjeti da nije više potreban u društvu. Ali ono što zaboravimo je da se moramo i sami malo okrenuti oko sebe i učiniti nešto, a ne čekati da nas stalno netko zove.

Osobito je prekrasan osjećaj kada se pomogne onima kojima je teško i tako im malo olakšaš svakodnevicu i mislim da bi se svatko od nas trebao angažirati i pomoći ljudima oko sebe ili barem malo raditi na okolišu koji nas okružuje, jer kad bi svatko učinio barem malo, to malo bi na kraju bilo puno za sve nas.