Jelena Lučan, dobitnica 1. nagrade „Koordinator volontera godine grada Siska“ za 2019. godinu

Jelena Lučan, dobitnica 1. nagrade „Koordinator volontera godine grada Siska“ za 2019. godinu, ispred Gradskog društva Crvenog križa Sisak.

Zovem se Jelena Lučan, po struci sam magistra sestrinstva, radio kao nastavnik zdravstvene njege u Srednjoj školi Viktorovac u Sisku. Volontirala sam u Udruzi za terapijsko i rekreacijsko jahanje KAS te ponukana tim iskustvom nastojim u svom radu u školi poticati učenike na volontiranje i društveno korisni rad. Tijekom prošle školske godine zajedno s učenicima radila sam na raznim projektima i akcijama, prvenstveno u suradnji s Crvenim križem. Radili smo na projektu Društveno korisno učenje za organizaciju inkluzivne zajednice sa studentima Socijalnog rada Pravnog fakulteta iz Zagreba i članovima Udruge slijepih Sisačko – moslavačke županije, sudjelovali smo i na prvom sisačkom polumaratonu gdje sam s učenicima bila dio tima koji osigurava laičku prvu pomoć, te smo natjecateljima mjerili krvni tlak prije i nakon utrke. Ubilježili smo Svjetski dan zdravlja, ljepote i sporta na Kupalištu Zibel u Sisku. Učenici su postavili poligon za djecu u sklopu projekta „Živjeti zdravo“ Hrvatskog zavoda za javno zdravstva/o, te putem plišanca, bojanki i slikovnica približili djeci predškolske dobi medicinsku struku i odagnali njihov eventualni strah susreta s medicinskim osobljem. U suradnji s Crvenim križem i Udrugom osoba s invaliditetom obilježili smo Svjetski dan svjesnosti o autizmu tako da smo prisutnima mjerili krvni tlak te dijelili hranu i napitke. Povodom Međunarodnog dana starijih osoba i u suradnji s Dijabetičkim društvom grada Siska na Gradskoj tržnici Sisak ove smo godine mjerili vrijednosti glukoze u krvi i krvnoga tlaka kod ukupno 285 sudionika akcije. Svake godine povodom dana bolesnika obilazimo korisnike Doma za starije i nemoćne osobe Sisak gdje se učenici druže s korisnicima te im mjere krvni tlak, visinu i težinu.

Sudjelujem u školskim projektima Očuvanje zdravlja i okoliša, Maturanti i humane vrednote te sam koordinator učeničke smotre E-medica gdje sudjelujem s raznim projektima. Rezultati svake radionice, akcije i projekta je motivacija da s učenicima nastavim raditi i dalje. Cilj mog volonterskog rada je usvajanje stavova o zdravom životu, brizi za svoje zdravlje i zdravlje zajednice te promicanje stvaralačkog rada i kreativnosti.