Luka Tomašević, dobitnik 2. nagrade u kategoriji „Volonter/ka godine Grada Siska“ za 2022. godinu

Luka Tomašević, dobitnik 2. nagrade u kategoriji „Volonter/ka godine Grada Siska“ za 2022. godinu, ispred Gradskog društva Crvenog križa Sisak

Bio sam u Poljskoj na Erasmusu u proljeće 2022. godine, gdje sam radio za neprofitabilnu udrugu čiji je glavni cilj bio pomoći migrantima da se snađu u novome gradu. Mi smo bili poveznica između njihovog pitanja i nekoga tko ima odgovor. Udruga već 3-4 godine ima Facebook stranicu i izgradili su veliku zajednicu ljudi iz raznih kultura i dijelova svijeta. Za vrijeme moga boravka u Poljskoj shvatio sam i naučio koliko je teško biti stranac u stranoj zemlji, gdje nitko ne priča tvoj jezik, ne razumiju tvoju kulturu, a još te poneki vrijeđaju i ismijavaju. Nakon što sam se vratio natrag u Sisak htio sam nekako pomoći svojoj zajednici sa novostečenim vještinama i znanjem.

Student sam ruskog jezika i poznajem ukrajinski jezik. Budući da imamo puno ukrajinskih izbjeglica znao sam da moje znanje može biti korisno u komunikaciji sa njima i time doprijeti do onih kojima je pomoć potrebna. Pridružio sam se Gradskom društvu Crvenog križa Sisak i od onda pomažem kada stignem i kada sam pozvan. Kroz volontiranje sam poboljšao znanje jezika te uvelike pomogao ukrajinskim izbjeglicama sa pitanjima i nejasnoćama. Postao sam aktivan i vrijedan član zajednice. Glavna motivacija mi je da budem svojevrstan most između Ukrajinske kulture i jezika, i naše. Želim da se osjećaju kao da pripadaju i da imaju s kime razgovarati. Nekoga tko će im približiti našu kulturu i približiti njihovu kulturu našoj zajednici.

Ono što sam naučio u ovoj godini, od rada u Poljskoj do rada u Hrvatskoj, jest što je sreća. Sreća je ukratko rečeno usrećivanje drugih, a to najlakše možemo postići ako sagledamo naše prednosti i iskoristimo ih za dobrobit onih oko nas. Jer svatko od nas ima vještine koje mogu pomoći našoj zajednici, samo treba steći hrabrosti i ponuditi se na uslužnost drugima.