Pop-up galerija: Život s industrijskom baštinom

Dana 27. rujna 2019. godine postavljena je Pop-up galerija radova mladih umjetnika na temu industrijske baštine Siska pristiglih na natječaj organiziranog u okviru projekta „CLINK – Kulturno nasljeđe kao poveznica različitosti Europe“i 7. Dana industrijske baštine grada Siska.

Pop-up galerija je bila postavljena od 13:00 do 18:00 sati na Trgu hrvatske državnosti u sisačkoj naselju Caprag, a organizatori su Agencija lokalne demokracije Sisak, Gradski muzej Sisak, Gradska galerija Striegl te suradnik Narodna knjižnica i čitaonica „Vlado Gotovac“ Sisak.

„Pop-up galerije“ zamišljene su kao neformalni javni umjetnički prikaz koji poznate javne prostore prokazuje u drugom svjetlu. Pop-up galerije potiču gledatelje na interakciju s umjetničkim djelima te ih nastoje navesti na razgovor i raspravu o relevantnim društvenim pitanjima.

Sisačka je Pop-up galerija bila inspirirana industrijskom baštinom Siska, ali i cijele Sisačko-moslavačke županije. Cilj je bio upoznavanje mladih s baštinom zajednice i države u kojoj žive, radi njezinog održivog korištenja. Mladi su umjetnici izveli i predstavili svoje radove koji su bili u različitim formama. Tako su Matea Strižić i Ines Kosturin predstavile svoje viđenje industrijske baštine kroz poeziju, Dijana Arslanović s prozom, Daniel Barukčić sa akrilima na platnu, članovi Foto kluba Siscia Obscura kroz fotografije; Patrik Kovač, Ana Marcia Schneider, Leon Eid, Juraj Vrkalj, Domagoj Stojanović, Marija Pavlenić, Ema Duganić i Lana Radanović, učenici Srednje škole Petrinja s crtežima i skulpturama pod mentorstvom profesorice Ljiljane Lekanić Kljaić te članovi udruge Green Hill Dario Županić i Sven Herceg celografitima.

Tijekom održavanja Pop-up galerije, trajao je i glazbeni program te su posjetitelji mogli probati i zdravu hranu koju je pripremio  Centar Humanika Uz sve navedeno, posjetitelji su mogli saznati gdje se u gradu mogu uključiti u volonterske aktivnosti direktno komunicirajući s osobljem i volonterima Agencije lokalne demokracije Sisak u okviru koje djeluje Volonterski centar Sisak.

Osim u Sisku, slične Pop-up galerije održavaju se od srpnja do rujna 2019. godine unutar 9 zajednica u 6 zemalja EU i Zapadnog Balkana: Mostar, Prijedor, Zavidovići (Bosna i Hercegovina), Subotica i Knjaževac (Srbija), Nikšić (Crna Gora), Sisak (Hrvatska), Heraklion (Grčka) i Vlora (Albanija). Pop-up galerije dio su projekta CLINK- Kulturno nasljeđe kao poveznica različitosti Europe čiji je nositelj Agencija lokalne demokratije Mostar, a Agencija lokalne demokracije Sisak jedan od partnera. Projekt financira EU kroz program „Europa za građane“.