Paulina Njara, dobitnica 2. nagrade u kategoriji „Volonter/ka godine“ za 2020. godinu

Paulina Njara, dobitnica je 2. nagrade u kategoriji “Volonter/ka godine”; Volonterska nagrada Grada Siska u 2020. godini, ispred Katedralne župe Uzvišenja svetog Križa Sisak

Vjerujem da je život ljepši i lakši ako se udružimo, ako jedni drugima pomažemo, ako nam je stalo da svima bude dobro i ako smo spremni uložiti svoje vrijeme i svoju energiju za pomoć drugima.

Na svojoj koži sam osjetila kako život može biti težak i koliko čovjeku znači briga drugog ljudskog bića, njegova želja da pomogne. To je po mom mišljenju bit volontiranja: brinuti o drugima i pomoć im.

Odrasla sam u siromašnoj obitelji gdje je bilo puno problema u međuljudskim odnosima, s čim sam se morala naučiti nositi od malena. Već sam s 9 godina odlazila raditi u šumu kako bih majci pomogla prehraniti našu obitelj u kojoj smo s roditeljima bili i nas troje djece. To nije bio lak život, i sigurno malom djetetu kakvo sam bila nije bilo lako niti fizički niti emocionalno obavljati teške poslove, često na hladnoći, kiši ili pak vrućini. No znala sam da na taj način mogu pomoći majci, svojoj obitelji, svojim sestrama. Nije bilo lako i razmišljala sam ponekad da nije pravedno da na taj način moram provoditi svoje vrijeme, dok se moje prijateljice igraju. Ipak, gledajući svoju majku kako se trudi i radi kako bi nam pružila ono najosnovnije za život i probava nam omogućiti što bolji život, naučila sam da nije lako ostvariti svoje snove, a i da je briga za obitelj najvažnije što roditelj treba činiti za svoju djecu. Naučila sam tako od malena da trud i rad mogu učiniti razliku u svakodnevnom životu, ali isto tako da je važno u zajednici, pa bila to obitelj ili šira zajednica u kojoj netko živi, pomoći i dati svoj doprinos za dobrobit svih.

Kroz život sam se borila, ali nikada nisam zaboravila cijeniti pomoć koja mi je pružena ili pomagati drugima. Težak život koji sam imala nije u meni uništio vjeru u ljude i u dobra djela, već naprotiv svi oni koji su mi pružili ruku i pomoć su me učvrstili u spoznaji da oko nas ima dobrih ljudi i da se za život uvijek treba boriti. Danas sam ponosna majka četvero djece koje učim vrijednostima dobrote, humanosti, pomaganja i lijepe riječi, ali ništa to ne bi vrijedilo ako im i sama ne pokažem to djelima. Zbog njih, ali i zbog sebe, uvijek ću se truditi pomoći i sudjelovati u akcijama koje će činiti dobro drugima i prirodi.