Nikolina Avramovska, dobitnica Pohvalnice u kategoriji „Volonter/ka godine“ za 2021. godinu

Nikolina Avramovska, dobitnica Pohvalnice u kategoriji „Volonter/ka godine“ za 2021. godinu, ispred Dijabetičkog društva grada Siska.

Nakon razornog potresa koji je pogodio našu županiju i naš grad, morala sam pomoći na neki način. Cijelog života živim u Sisku i bilo mi je neizmjerno teško kad sam vidjela kolika šteta mu je nanijeta tog dana. Nakon što sam se uvjerila da su moja obitelj i moj dom koliko toliko sigurni, u društvu sestre i prijateljice uputila sam se na jedno od mjesta koje je otvoreno u samom gradu kako bi pomogla pri sortiranju prehrambenih proizvoda i higijenskih potrepština koje su svakodnevno pristizale. Tamo sam provela narednih nekoliko dana kad sam dobila poziv od prijateljice kako jedno društvo s područja našeg grada hitno treba pomoć i stručnost koju sam sa završenom srednjom školom za farmaceutskog tehničara mogla pružiti. U pitanju je bilo Dijabetičko društvo grada Siska koje je u to vrijeme dobivalo brojne donacije od srodnih udruga i društava, ali i od osoba oboljelih od šećerne bolesti koje su htjele doprinijeti ovoj zajednici. Na početku, naš posao je isključivo bio sortiranje lijekova i potrošnih materijala te slaganje paketa osobama oboljelim od šećerne bolesti kako bi im se što prije razina šećera u krvi vratila u normalu. Pokrivali smo veći dio županije i na taj način pomogli velikom broju ljudi. Pomoć koju smo pružali bila je i na emocionalnoj razini. Bili smo tu uz ljude kad im je bilo najteže, kada nisu znali što i kako dalje, kada im je bilo potrebno samo da ih neko sasluša. Upoznala sam puno novih ljudi i s njima sve ovo proživljavala, bila sam uz njih kad je to bilo najpotrebnije i na taj sam način zapravo upoznala novi dio sebe. 

Na volontiranje gledam kao izuzetno korisno iskustvo, iskustvo kojim razvijamo povjerenje i poštovanje među ljudima, toleranciju i empatiju. Donosimo odluku da ćemo svojim trudom i zalaganjem utjecati na pozitivne promjene u našem društvu i učiniti ga boljim mjestom za život. Volontiranje nam daju mogućnost da na život gledamo drugim očima, da se neko vrijeme koncentriramo na druge umjesto na sebe i na taj način povratimo vjeru u svoje sposobnosti te pozitivno utječemo na naše psihičko i fizičko zdravlje.

Volontiranje nas uči životu, doživimo puno lijepih trenutaka, upoznajemo nove ljude, ali ono najvažnije je da pomažemo i njima i sebi, tjelesno i duhovno. Ponekad se samo treba prepustiti…