Neda Žilić, dobitnica 3. nagrade „Volonteri godine grada Siska“ za 2019. godinu

Neda Žilić, dobitnica 3. nagrade „Volonteri godine grada Siska“ za 2019. godinu, ispred Građanske inicijative “Moj grad Sisak”

Ja sam učiteljica u mirovini. Morala sam u prijevremenu starosnu mirovinu i činilo mi se da tim vrlo stresnim činom za mene završava aktivan život. Onda sam upoznala ljude otvorena i velika srca u udruzi Građanska inicijativa „Moj grad Sisak” i ja sam otvorila novo poglavlje u svome životu, a ono se zove VOLONTIRANJE.

Često se susrećem s osobama zaposlenima u javnom radu u našoj udruzi. Radi se o pet mladih osoba s invaliditetom od kojih je mnogima ovo prvo zapošljavanje. Rado vrijeme provodim s njima. Razgovaramo i pomažem im da razviju i unaprijede svoje radne navike. Potičem ih da prije nego što kažu da nešto mogu ili ne mogu – da upravo to sami i/ili uz podršku pokušaju. Svi mi imamo realne i iracionalne strahove, razne mogućnosti i ograničenja, ali je važno da dobijemo priliku i pokažemo ono što možemo – tako ja pokušavam ovim mladim ljudima pomoći. Nekad se radi o sasvim jednostavnim aktivnostima (npr. podrška u primjerenom održavanju osobne higijene, pa do smislene komunikacije s poslodavcima ili nekim drugim osobama koje im mogu pomoći pri daljnjim životnim uspjesima).

Prilikom rada s nezaposlenim osobama nastojim ih osvijestiti da je naš život u našim rukama, te da uspjeh i zadovoljstvo u značajnoj mjeri ovisi o tome koliko se sami založimo za sebe. Nema gotovih rješenja koja nam je dužan neko drugi osigurati, već se aktivno sami za sebe trebamo zauzeti – naravno, primjereno i ne na štetu drugih. U modernom rječniku to bi se reklo da radim na njihovoj asertivnosti, a ja kažem da je to normalna prirodna životna škola.

Rado idem na volonterske susrete, to me drži na životu. Drži me aktivnom i podsjeća me da sam i ja unatoč tome što sam u mirovini još uvijek sposobna i spremna znanje dijeliti – jer kako kaže J. J. Zmaj: „Znanje nije znanje znati, već je znanje znanje dati.” ovo je moj važan životni moto. Kao što mi i Gibonnijeva pjesma „Ne odustajem” iznova daje motivaciju za suočavanje s životnim izazovima.

Uključujem se i u volontiranje sa starijim osobama – za mene su posebno iskustvo kućne posjete. Idemo u kućanstva starijih osoba koje zbog osobitosti svog stanja zdravlja i bolesti ne napuštaju svoje kuće i stanove — mi im dolazimo praviti društvo: razgovaramo, ja im čitam odlomke iz knjiga, tekstove iz časopisa – pa o tome razgovaramo. Ima situacija kada pečem ih palačinke ili zajedno radimo tost. Starije gospode vole kada im složim frizuru, ponekad nalakiram nokte ili masiram ruke, šake i prste – opisuju da im je to ugodno.

Rado volontiram u Građanskoj inicijativi „Moj grad Sisak” , upoznajem nove ljude, zajedno volontiramo, te kako Piše na majici ALD-a – Činimo svijet Ijepšim. Ja Želim da uspijemo ovo društvo mladima ostaviti u što boljem stanju, ali da i mlade podučimo kako da ga čuvaju i čine još boljim. Na tom smo putu svi pozvani djelovati i dati svoj svekoliki doprinos. Često razgovaram sa prijateljicama o tome: neke me razumiju i podržavaju, a neke se čude i pitaju me kako mi se to da raditi. Ja razumijem i jedne i druge – i ništa im ne zamjeram. Prvima se zahvalim na razumijevanju i podršci, a ove druge pozovem da koji dan provedu sa mnom, pa da nakon toga donose zaključke.

Zahvalna sam mojim prijateljima iz Građnske inicijative „Moj grad Sisak što su me predložili za neki oblik nagrade ili pohvale mog volonterskog rada. To me veseli, rado govorim o tome mojim ukućanima i prijateljima. Trebamo raditi na promociji volontiranja kao trajne životne vrijednosti. Mi ne odustajemo, ja ne odustajem – hvala svim volonterima što čine velika i mala dobra djela.