Dunja Nilić, dobitnica Pohvalnice u kategoriji „Volonter godine grada Siska“ za 2019. godinu

Dunja Nilić, dobitnica Pohvalnice u kategoriji „Volonter godine grada Siska“ za 2019. godinu, ispred Gradskog društva Crvenog križa Sisak

S volontiranjem u Klubu mladih Crvenog križa Gimnazije Sisak započela sam u prvom razredu srednje škole. Uključila sam se, jer mi se činilo zanimljivo i korisno, te sam znala da ću tu steći novo iskustvo. Ipak, moram reći da je zapravo glavna motivacija za moje uključivanje bilo to što je sestra Katarina tri godine prije mene započela s volontiranjem u ovom klubu i istinski uživala u tome.

Svidjelo mi se od prve, te sam nastavila biti aktivna. Volontirati nije uvijek lako, jer se često može naići na razne prepreke. Na primjer, jedan od težih zadataka volontiranja bila je jezična barijera s kojom smo se susreli prilikom podučavanja hrvatskog jezika sedmeročlanu obitelj iz Sirije. No i kroz takve naizgled nerješive situacije, ono što potiče vjerojatno i ostale volontere, a ne samo mene, je osjećaj zadovoljstva da si upravo ti nekome pomogao i učinio mu svakodnevne izazove barem malo lakšima.

Volontiranje u Klubu mladih CK Gimnazije Sisak puno je značilo i za moj osobni rast i razvoj. Kroz ovu aktivnost sam stekla puno znanja koje kroz redovno obrazovanje ne bi stekla. Naime, osim volonterskih akcija, završila sam edukaciju za rad s djecom, te edukacija za realističan prikaz ozljeda. Tijekom pohađanja trećeg razreda SŠ obnašala sam dužnost predsjednice Kluba mladih CK Gimnazije Sisak koji je u to vrijeme brojio 23 člana. U tom periodu proveli smo 25 akcija, od kojih bi spomenula najzanimljivije: igranje slijedeće odbojke „odbojka u srcu”, kulinarska radionica s azilantima „Bogatstvo različitosti i kultura”, oslikavanje lica za „Božić u gradu” akcija ophođenja sa slijepim osobama, prikupljanje prehrambenih i higijenskih potrepština za Socijalnu samoposlugu, Podučavanje hrvatskoga jezika za Sirijce, edukacije (RPC) i rad s djecom) akcija predavanja u vrtićima o temama kriznih situacija (npr. požari, trgovanje ljudima…), „Doručak u gimni hakl u lipnju” akcija prikupljanja novaca prodajom doručka radi donacije u humanitarne svrhe te humanitarni Halloween u Skwhatu.

Za kraj, htjela bih poručiti svima koji imaju dovoljno slobodnog vremena i žele ga utrošiti na koristan način da se svakako uključe u Klub volontera, pri čemu naglašavam da godine nisu važne. Volontiranje i pomaganje je aktivnost u kojoj ako i najmanju stvar učinite, dobit ćete pozitivan feedback, a to hrani dušu. Završila bih sa citatom Rosalynn Carter, suprugom bivšeg američkog predsjednika Jimmyja Carttera: „Bez volontera, bili bismo nacija bez duše.”