Andreja Barišić, dobitnica Pohvalnice u kategoriji „Volonter/ka godine Grada Siska“ za 2022. godinu

Andreja Barišić, dobitnica Pohvalnice u kategoriji „Volonter/ka godine Grada Siska“ za 2022. godinu, ispred Dijabetičkog društva grada Siska

Moje ime je Andreja Barišić. Imam 45 godina. Supruga sam, majka dvoje djece, pomoćnica u nastavi jednoj predivnoj djevojčici i uz sve to, volonterka Dijabetičkog društva grada Siska. Moja volonterska priča započela je prije šest godina kada sam bila između dva posla. Inače nisam osoba koja može biti na miru. Morala sam nešto raditi, na neki način doprinijeti društvu i zajednici. U razgovoru sam čula da se traže volonteri u Dijabetičkom društvu grada Siska i odlučila da je to upravo ono što mi je u tom trenutku potrebno. Povezala sam se sa Darkom Velhesom, predsjednikom dijabetičkog društva i od tada je naša suradnja krenula uzlaznom putanjom.

Mogla sam se odlučiti za volontiranje u raznim područjima u kojima sam htjela dati svoj doprinos, ali ja sam se odlučila na rad sa djecom i starijim osobama. Smatram da su to dvije najranjivije skupine u našem društvu. Željela sam volontiranjem pozitivno utjecati na društvo u onolikoj mjeri u kojoj mogu. Uz pružanje pomoći drugima, volontiranje mi je bila idealna prilika za upoznavanje novih ljudi, prilika za razvijanje novih ključnih vještina poput rješavanje problema, timski rad i razvoj vještina učinkovite i razumljive komunikacije.

Smatram da je za volontiranje najvažnija dobra volja i traganje za smislom i svrhom u zajednici. Volontiranje mi donosi osobni mir, zadovoljstvo sobom i znanje da sam pomogla nekome kome je to najpotrebnije. Najveća mi je nagrada uspjeh na tom području. Kroz volontiranje nastavila sam se usavršavati i razvijati svoje potencijale, a savladala sam i neke nove vještine koje mogu koristiti u svom daljnjem volonterskom radu. Za mene je volontiranje nešto što povezuje rad i pozitivan stav prema društvu te način razvoja svijesti o pozitivnom duhu koji nam je svima potreban.

Kroz volontiranje stekla sam mnogo nezaboravnih iskustava i uspjela se razviti kao osoba. Sve naše akcije imale su izravan utjecaj na promjene u lokalnoj zajednici i to je nešto što smo napravili svojim radom i trudom. Cilj naših volonterskih akcija je da zajednici vratimo dobrotu koju nam ona pruža svojom podrškom. Voljela bih da ova moja priča potakne sve ljude koje žele učiniti nešto dobro za druge, koji žele upoznati nove ljude i naučiti neke nove vještine, da nam se pridruže u Dijabetičkom društvu Grada Siska ili ako ne kod nas, da se pridruže bilo kojoj drugoj hvalevrijednoj udruzi. Mi volonteri osobe smo koje nesebično nudimo svoju pomoć i podršku bez ikakvih očekivanja i za nas je to najveća nagrada.