Bogatstvo različitosti na sisačkom Sajmu udruga i ustanova

Agencija lokalne demokracije Sisak i Zajednica sportskih udruga grada Siska organizirale su 17. po redu Sajam udruga i ustanova koji se održao 21. svibnja 2023. godine na sisačkoj šetnici S. Streigla od 10:00-13:00 sati. Sajmom se promovirala i nacionalna manifestacija Hrvatska volontira.

Uz promjenjivu vremensku prognozu i proglašeno kritično stanje obrane od poplave, Sajam se uspješno održao te ponovno pokazao raznolikost i snagu građanki i građana koji neumoljivo svakodnevno rade na novim programima i uslugama koje doprinose boljoj kvaliteti života u zajednici.

Na Sajmu se predstavilo 36 udruga i ustanova iz Siska, Sisačko-moslavačke i susjednih županija koje djeluju u raznolikim područjima društvenog života: socijalna skrb, rad s mladima, obrazovanje, ljudska prava, sport, osobe s invaliditetom, starije osobe, aktivno građanstvo i volontiranje.

Posjetitelji Sajma imali su priliku informirati se i upoznati se s radom udruga i ustanova, ali i naučiti: trenažni proces u karate sportu, pucati lukom i strijelom, kako lete male letjelice, pokazne vatrogasne vježbe, veslati kajak i kanu, pružati prvu pomoć, kako se mjeri tlak i razina šećera u krvi, cirkusirati, praktične vježbe u slučaju potresa, kuglati, društvene igre za slijepe i slabovidne osobe, mogućnost za mobilnost mladih u Europi i kako provesti slobodno vrijeme u svom gradu, gdje tražiti besplatnu pravnu pomoć, kako školski volonterski klubovi doprinose socijalnoj pravdi, kako pokrenuti građanske inicijative, gdje i kako volontirati te još puno toga.

Posebno smo ponosni što smo na ovogodišnjem Sajmu predstavili program migrantskih zajednica koje žive u Sisku i Zagrebu. Ova inkluzivna inicijativa pružila je priliku za upoznavanje i razumijevanje bogatstva različitih kultura, te jačanje veza između zajednica. Tom prigodom, za najmlađe posjetitelje održana je dječja kazališna predstava „Ljepota naše različitosti“ u izvedbi Medley teatra. Predstava prije svega potiče širenje ljubavi i mira između različitih te prihvaćanje drugačijih od nas samih.

Obzirom da je prostor i oprema Udruge za terapijsko jahanje KAS i Streličarskog kluba Sisak  pretrpjela značajna oštećenja uslijed poplava, s razumijevanjem i suosjećanjem, želimo izraziti podršku tim udrugama koje, nažalost, nisu mogle prisustvovati Sajmu. Ujedno, iskazujemo nadu da će što prije povratiti svoj prostor i opremu kako bi mogli nastaviti s radom i pružati svoje vrijedne usluge našoj zajednici.

Volontiranje privlači sve više mladih

Posebnu pažnju privuklo je sudjelovanje osam škola koje se ponose aktivnim školskim volonterskim klubovima što svjedoči o angažmanu i solidarnosti mladih ljudi. Školski volonterski klubovi pružaju sigurno okruženje u kojem se djeca i mladi mogu okupiti, razmjenjivati ideje i zajedno raditi na projektima koji donose korist zajednici. Kroz volonterske aktivnosti, oni postaju svjesni potreba drugih ljudi i razvijaju senzibilitet za probleme s kojima se susreću drugi članovi naše zajednice. Ujedno, ovi klubovi pružaju podršku i mentorstvo kako bi mladi volonteri mogli rasti i razvijati svoje vještine. Poticanje djece i mladih na volontiranje nije samo ulaganje u njihovu budućnost, već je i ulaganje u budućnost cijele zajednice. Iz tog razloga, ALD Sisak kroz projekt Platforma za razvoj školskog volontiranja stvara preduvjete za sustavnu podršku školama u SMŽ kako bi ojačali svoje kapacitete za razvoj i provedbu praktičnih i angažirajućih sadržaja na teme aktivnog građanstva, socijalne pravde i društvenog uključivanja.


 

U ime ALD Sisak, zahvaljujemo svim organizacijama koje su sudjelovale na Sajmu: Dijabetičko društvo grada Siska, Aeroklub Sisak, Centar za žene Adela, Kino klub Sisak, Udruga za promicanje informatike, kulture i suživota (IKS), Koordinacija udruga mladih Siska, Športski karate klub Sisak, Građanska inicijativa “Moj grad Sisak”, Projekt građanskih prava Sisak, Osnovna škola Mate Lovraka Petrinja, Za Topolovac (ZATO), Udruga slijepih Sisačko- moslavačke županije Sisak, Srednja škola Ivana Trnskoga Hrvatska Kostajnica, Srednja škola Viktorovac, Dobrovoljno vatrogasno društvo Odra sisačka, Kajak kanu klub “ODRA”, Osnovna škola Zorke Sever, Centar za rehabilitaciju Komarevo, Srednja škola Glina, Kuglački Klub Siscia Sisak, Industrijsko-obrtnička škola Sisak, Strukovna škola Sisak, Plivački klub Sisak Janaf, Curling klub Sisak, Hrvatsko planinarsko društvo Sisak, Baseball club Sisak, OŠ Budaševo-Topolovac-Gušće, Šahovsko društvo Sisak, Hokejski klub Siscia, Novi svijet, udruga za djecu i mlade, Udruga lađarica Sisak, Hrvatski Crveni križ Gradsko društvo Crvenog križa Sisak, Ronilački klub Sisak i Isusovačka služba za izbjeglice Hrvatska.

Zahvaljujemo se Gradu Sisku, Turističkoj zajednici grada Siska,  Domu kulture „Kristalna kocka vedrine“,  Komunalcu Sisak i Gradskoj tržnici Sisak na suradnji i podršci u organiziranju Sajma.

Također, veliko hvala vrijednim volonterima ALD Sisak i  članovima Foto Klub Sisak koji su svoje vrijeme i trud uložili u organizaciju i provedbu Sajma. Vaša nesebična podrška i angažman su doprinijeli uspjehu ovog događaja.

Još jednom, hvala svima na sudjelovanju i volontiranju. Vaš doprinos je neprocjenjiv i nadamo se da ćemo se vidjeti iduće godine u još većem broju!

Atmosferu sa Sajma pogledajte u videu i u galeriji fotografija na linku OVDJE.

———-

Sajam se održava u sklopu projekata:

– Platforma za razvoj školskog volontiranja koji je podržan sa 87.870,00 € financijske podrške kroz Fond za aktivno građanstvo, sredstvima Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova;
– Volonterska mreža i Volonterski centar Sisak koje provodi Agencija lokalne demokracije Sisak u partnerstvu s Gradom Siskom, Općinom Majur, Općinom Lekenik, OŠ „Budaševo-Topolovac-Gušće“ Sisak, Gimnazijom Sisak i Hrvatskim Zavodom za socijalni rad, Područni ured Sisak, sufinancirane od strane Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike i Grada Siska,

– Uključivi Sisak čiji je nositelj Grad Sisak, a Agencija lokalne demokracije Sisak partner. Projekt je financiran iz EU Fond za azil, migracije i integraciju, pilot projekt u okviru EPIC projekta.

Stajališta izražena u ovom tekstu isključiva su odgovornost Agencije lokalne demokracije Sisak.

ACF Hrvatska | ALD Sisak | Kuća ljudskih prava Zagreb | platforma škola smž | školsko volontiranje | Strukovna škola Sisak | volonterski klubovi | Uključivi Sisak | EPIC | Volonterska mreža |