Volontiranje nije šala!

U okviru projekta „(O)drži moj korak!“ čiji nositelj je Agencija lokalne demokracije Sisak 23. i 24. listopada 2019. u partnerskoj Srednjoj školi Ivana Trnskog u Hrvatskoj Kostajnici održane su prve u nizu Radionica za učenike pod nazivom „Biti volonter“.

Radionicu su održale koordinatorice volontera iz Agencije lokalne demokracije Sisak, a kroz dva dana uključila je 43 učenika različitih usmjerenja. Na ovaj način učenici su naučili osnovne pojmove vezane uz volonterstvo te su se upoznali s prednostima volontiranja za njihov osobni razvoj i dobili uvid u to da i sami mogu činiti promjene. Kroz grupni rad izradili su vlastite plakate putem kojih su izrazili vlastita mišljenja i stavove o motivima i dobitima volontiranja. Ova temeljna znanja pomoći će učenicima u nastavku aktivnog sudjelovanja u školskom volonterskom klubu kroz koji će sami planirati i provoditi volonterske akcije i vršnjačke radionice. Većinu učenika koji dosada nisu imali iskustva u volontiranju radionica je motivirala za uključenje u volontiranje. „Naučila sam da volontiranje nije šala!“ – potvrdila je jedna od sudionica radionice. „Volontiranje je važno kako bi pomogli drugima, a i kako bi postigli osobno zadovoljstvo.“ – još je jedno od zanimljivih zaključaka učenika. Sigurni smo kako su učenici shvatili koliko je područje volontiranja kompleksno te kako uz svoja prava svi imamo i obaveze u cijelom procesu uključivanja i sudjelovanja u volontiranju.

Iduće dvije radionice održat će se u Gimnaziji Sisak u koju će biti uključeni učenici od 1. do 4. razreda. Paralelno s provedbom radionica partnerske škole provode i analizu potreba o vrstama volonterskih programa u školama te će održati fokus grupe putem čijih ćemo rezultata imati uvid u želje u potrebe školske zajednice u svrhu razvijanja volonterskih programa.

Projekt „(O)drži moj korak!“ financira Ured za udruge vlade Republike Hrvatske kroz Švicarsko – hrvatski program suradnje. Nositelj projekta je Agencija lokalne demokracije Sisak, a partneri Gimnazija Sisak, Srednja škola „Ivana Trnskog“ Hrvatska Kostajnica te Sisačko – moslavačka županija.

 Program sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

  ——————-

Stajališta izražena u ovom tekstu isključiva su odgovornost Agencije lokalne demokracije Sisak i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.