Webinar o periodu nakon COVID-19 krize – Što sada?!

Centre for European Volunteering (CEV) 24. srpnja 2020. organizirao je webinar na temu aktivnosti i planiranja različitih europskih volonterskih programa u kontekstu pandemije COVID-19 u budućnosti.

Uvodne riječi uputila je Lejla Šehić Relić, predsjednica CEV-a napominjući kako se još uvijek nalazimo u periodu pandemije čije posljedice već osjete mnoge organizacije civilnog društva. Zahvalila je svim organizatorima volontiranja i volonterima na neumornom radu i trudu te naglasila kako ne smijemo zaboraviti kako neplaćeni rad nije rad nego volontiranje. Pozvala je sve prisutne da zajedno promisle o strategijama i načinima na koje se mogu unaprijediti volonterski programi tijekom pandemije.

Micky Lefrance iz France Benevolat  govorio je u kojoj mjeri je pandemija utjecala na volontiranje i kako borba organizacija civilnog društva s njenim posljedicama još uvijek nije gotova te je istaknuo kako je 66% organizacija zatvorilo svoja vrata. Cijeli svijet se fokusirao na volonterske aktivnosti koje su usmjerene na pomoć građanima u vidu psihološke podrške, humanitarnih akcija, pomoći u učenju, prevođenja iz čega su proizašle i neke pozitivne karakteristike u području volontiranja poput inovativnosti u razvoju volonterskih programa, većeg aktiviranja mladih, umrežavanja, implementiranja globalnih online platformi i sl. I dalje je važna bolja suradnja vlasti i organizacija civilnog društva te adekvatna financijska potpora.

Mary Gaerty, predsjednica National Council of Woman  podijelila je primjere dobre prakse koje je organizacija provodila u jeku pandemije fokusirajući se na podršku ženama posebice onima koje su ostale u izolaciji s djecom. Posebno je naglasila važnost cjeloživotnog obrazovanja čije su programe provodili online putem pružajući ženama mogućnosti za obrazovanje i usavršavanje.

George Thomson iz Volunteer Scotland  pohvalio je s jedne strane iznimno povećanje broja registriranih volontera u lokalnim zajednicama i broj ostvarenih volonterskih sati tijekom vrhunca pandemije kao i vlasti koje su brzo reagirale te pružile financijska sredstva potpore organizacijama koje su provodile volonterske programe, no s druge strane upozorio je na potencijalni problem koji bi se mogao pojaviti u budućnosti, a to su izvori financiranja jer doba pandemije nije završilo. Iz tog razloga kao i njegovi sugovornici apelira na čvrstu suradnju lokalnih i nacionalnih vlasti s organizacijama civilnog društva od kojih se najviše očekuje.

Naposlijetku, izlaganje je održala Joana Bacelar iz CNE Portugal, organizacije izviđača te je predstavila načine na koje su se izviđači uključili u zajednicu i dali doprinos tijekom pandemije. U svoje radionice i volonterske aktivnosti uključili su djecu i mlade, a aktivnosti su se provodile uglavnom virtualnim metodama. Sve aktivnosti oslanjale su se na teme održivog razvoja odnosno na 17 ciljeva održivog razvoja o kojima su sudionici učili kroz teoriju i praktičan rad.

Zaključno s održanog webinara ostaje kako je neophodno umrežavanje svih dionika društva kako bi se radilo na saniranju posljedica COVID-19, izrada novih strategija i planova aktivnosti u zajednici koje će biti usklađene s vremenom u kojem se nalazimo te osiguravanje novih izvora financiranja namijenjenih isključivo osiguravanju potrebne opreme te podrške civilnom sektoru koji je usmjeren na pomoć zajednici.