Volonterska podrška u učenju osnažuje mlade

Online razmjena iskustava u području uspostavljanja volonterskog programa pomoći u učenju održana je 12. studenog 2021. godine u organizaciji Agencije lokalne demokracije Sisak, a okupila je predstavnike OŠ Budaševo- Topolovac- Gušće, Gimnazije Sisak i DKolektiv organizacije za društveni razvoj iz Osijeka.

Svoje dugogodišnje iskustvo u provedbi programa pomoći u učenju te suradnju sa školama i Centrom za socijalnu skrb predstavili su zaposlenici udruge DKolektiv iz Osijeka: Mirta Kovačević i Bruno Koić.

Glavna uloga škola u navedenom programu je detektirati nastavni predmet i učenike koji imaju poteškoća sa savladavanjem gradiva, osigurati prostor za rad te suglasnosti skrbnika učenika uključenih u volonterski program. Gospođa Kovačević istaknula je da iako je primarni cilj pomoći u učenju podrška u svladavanju gradiva, iskustvo im je pokazalo kako program osnažuje i ohrabruje mlade, daje im samopouzdanje što posljedično dovodi do veće aktivnosti na nastavi. Nadalje, veći odaziv učenika je u školama manjih ruralnih sredina gdje je i manje izvannastavnih sadržaja u koje bi se učenici uključili.

Budući da se pomoć pruža djeci i mladima koji su ranjiva skupina, treba oprezno i odgovorno pristupiti odabiru volontera. Prijedlog je da se regrutiraju volonteri- studenti koji pohađaju fakultete odgojno- obrazovnog smjera. Na taj način učenici dobivaju stručan prijenos znanja, a volonteri potrebno profesionalno iskustvo u radu s djecom, prenošenju znanja i motivaciji učenika.

Navedena razmjena iskustava je prvi korak prema razvoju novog programa pomoći u učenju za učenike OŠ Budaševo-Topolovac-Gušće i Gimnazije Sisak koji će se provoditi od prosinca 2021.

Zahvaljujemo predstavnicima udruge DKolektiv na razmjeni znanja i iskustva te doprinosu u razvoju volonterske podrške učenicima.

 

————

Online razmjena iskustva je dio aktivnosti projekata:

Volonterska mreža Volonterski centar Sisak koje financiraju Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike i Grad Sisak. Provodi ih  Agencija lokalne demokracije Sisak u partnerstvu s Gradom Siskom, OŠ „Budaševo-Topolovac-Gušće“ Sisak, Gimnazijom Sisak, Centrom za socijalnu skrb Sisak, Centrom za socijalnu skrb Hrvatska Kostajnica i Gradom Hrvatska Kostajnica.