Uloga i značaj neformalnog volontiranja tijekom pandemije

IAVE – International Association for Volunteer Effort  organizirala je još jedan webinar o neformalnom obliku volontiranja u doba pandemije. Sudionicima su svoja iskustva i korisne upute prezentirali Ksenija Fonović iz Italije i Stuart Garaland iz Voluneering Ireland.

Gđa. Fonović istaknula je važnost neformalnog volontiranja čiji značaj se posebno povećava u kriznim vremenima. Neformalni oblici volontiranja od davnih vremena su urođeni čovjeku i ovise isključivo o pojedincima, a ne o organizaciji u nastojanju da se pomogne drugima, susjedima, poznanicima i strancima. Civilni sektor ipak igra važnu ulogu u neformalnom volontiranju jer pomaže organizirati i koordinirati zajednicu i skupine građana koji poduzimaju inicijative. Tijekom pandemije zajednica se kroz neformalno volontiranje susreće s nekoliko izazova, a to su: novi oblici građanske demokracije, solidarnost u krizi, umrežavanje s javnim institucijama, poštivanje građanskih prava i obveza te podrška i održivost. U doba pandemije neformalno volontiranje isključivo je usmjereno na pomoć socijalno ili zdravstveno ugroženim građanima u vidu pomoći pri opskrbi prehrambenim i higijenskim potrepštinama, donacija zaštitne ili informatičke opreme onima kojima je to potrebno. Dodala je kako svi moramo poštivati upute i zakonske odredbe kako bi se zaštitili pojedinci, i oni koji volontiraju i ciljane skupine, ali i povezat se s javnim sektorom s kojim nije uvijek lako ostvariti suradnju. Ipak, veliki broj mladih se uključuje u oblike neformalnog volontiranja koje smatra i novom generacijom aktivnih volontera.

G. Garaland dao nam je uvid u osnovne odrednice i razlike formalnog i neformalnog volontiranja objasnivši kako se na globalnoj razini od svih volontera njih 70% uključuje u neformalno volontiranje. Zanimljivo je kako se građani češće odlučuju pomoći poznatim osobama ili susjedima nego nepoznatim osobama. Kod neformalnog volontiranja razlikujemo 2 vrste volontiranja i to ono orijetirano na ljude (osjetljive skupine, djeca, mladi i dr.) i orijentirano na zadatke (kućni poslovi, revonacije, profesionalni poslovi i dr.). Voluneer Ireland izradila je vodič za neformalne volontere s uputama za postupanje tijekom pandemije. Vodič je dostupan ovdje.

Također, ono što su gđa. Fonović i g. Garaland istaknuli kako se bez obzira na neformalne oblike volontiranja, tijekom pandemije posebno potiče virtualno volontiranje te pozivaju organizacije da se u skladu sa svojim mogućnostima pridruže.

Snimku webinara možete pogledati na linku ovdje.