U Knjaževcu održana razmjena dobrih praksi na temu kulturne baštine

U okviru projekta „CLINK – Kulturno naslijeđe kao poveznica različitosti Europe“ čiji nositelj je Agencija lokalne demokratije Mostar, a jedan od partnera Agencija lokalne demokracije Sisak, a kojem je cilj učvrstiti vezu među Europskim zemljama i zemljama izvan Europske unije te kulturnog naslijeđa koje ih okružuje, od 12. do 13. rujna 2019. održano je 2. međunarodno okupljanje u mjestu Knjaževac u Srbiji gdje su se razmijenile dobre prakse u okviru manifestacije „Kulturna baština kao izvor urbane obnove: povratak kulture koja stvara zanat“.

Ovaj dvodnevni događaj započeo je sa sastankom projektnog tima u svrhu rasprave o provedbi lokalnih aktivnosti i implementaciji aktivnosti „pop-up galerija“ gdje će svoje radove izlagati mladi umjetnici inspirirani lokalnim kulturnim naslijeđem. Partneri su sudjelovali u i vođenom obilasku Knjaževcom gdje im je predstavljena njegova kulturna baština. Nakon toga, organiziran je Sajam najboljih praksi u kompleksu Arheo-etno parka Ravna. Više od 80 predstavnika različitih domaćih i stranih organizacija posjetilo je Sajam i sudjelovalo je u prezentaciji o korištenju tradicionalnih zanata u svrhu gospodarskog razvoja te o povratku zanata u područje urbane kulture. Ovo je dokaz kako se različite umjetničke vještine mogu produktivno iskoristiti kroz slobodno vrijeme te ga pretvoriti u bogato naslijeđe ili profesionalnu karijeru.

Na jednom mjestu su se okupili brojni poduzetnici, mladi dizajneri, obrtnici te predstavnici civilnog društva iz deset različitih zemalja i lokalnih zajednica kako bi međusobno razmijenili prakse kreativnog i održivog korištenja kulturne baštine za društveni i ekonomski razvoj zajednica. Iz Hrvatske je, osim Paule Raužan ispred Agencije lokalne demokracije Sisak, svoje primjere dobre prakse predstavila i Martina Mladenović ispred Interpretacijskog centra baštine Banovine iz Petrinje.

Projekt „CLINK- Kulturno naslijeđe kao poveznica različitosti Europe“  financiran je iz fondova Europske unije kroz program Europa za građane, a provodi ga 10 partnera iz Hrvatske, Francuske, Grčke, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Albanije.