U Čakovcu održan prvi partnerski sastanak u sklopu projekta „Budućnost: za nas i za vas!“

 

Dana 19. lipnja 2019. godine u Čakovcu je održan prvi partnerski sastanak u sklopu projekta „Budućnost: za nas i za vas!“ čiji nositelj je Hrvatski Crveni križ – Gradsko društvo Crvenog križa Čakovec. Svrha projekta je osnaživanje partnerstva organizacija civilnog društva i osnovnih škola s područja Međimurske, Krapinsko – zagorske i Sisačko – moslavačke županije u provođenju programa izobrazbe o održivom razvoju. Partneri na projektu su: Gradsko društvo Crvenog križa Sisak, Gradsko društvo Crvenog križa Donja Stubica, OŠ Štrigova, OŠ „Ivana Kukuljevića“ Sisak, ACT Grupa, OŠ „Matije Gupca“ Gornja Stubica, Mreža udruga Zagor i Agencija lokalne demokracije Sisak.

Na sastanku su sudjelovali predstavnici partnerskih organizacija, a voditeljica projekta Vlatka Vincetić ukratko je predstavila projekt, projektne aktivnosti te ulogu pojedinih partnera u pripremi i provedbi projekta. Radne skupine sve tri županije radit će na pripremi programa izobrazbe za održivi razvoj vezan uz 17 globalnih tema održivog razvoja među kojima su: “Svijet bez siromaštva”, “Svijet bez gladi – zdravlje i blagostanje”, “Smanjenje nejednakosti”, “Rodna ravnopravnost”, “Kvalitetno obrazovanje”, “Mir, pravda i snažne institucije”, “Očuvanje života na zemlji”, “Pristupačna energija iz čistih izvora”, “Dostojanstven rad i ekonomski rast”, “Industrija, inovacije i infrastruktura”, “Održivi gradovi i zajednice”, “Održiva potrošnja i proizvodnja”, “Zaštita klime i očuvanje vodenog svijeta” te “Partnerstvom do ciljeva”. Teme će se obraditi kroz tri modula koji obuhvaćaju interaktivne radionice za učenike i roditelje te praktični dio gdje će sudjelovati u obiteljskim volonterskim akcijama koje će se nadovezivati uz pojedine teme.

Zaposlenike partnerskih organizacija koji će sudjelovati u provedbi projekta dodatno će se osposobiti za provedbu radionica u školama kroz sudjelovanje u edukaciji na temu rada s djecom s naglaskom na održivi razvoj, a planirana je i studijska posjeta u Francusku gdje će se partnerske organizacije upoznati s primjerima dobre prakse poučavanja o održivom razvoju uzraste osnovnih škola.

Projekt „Budućnost: Za nas i za vas!“ sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske kroz Švicarsko – hrvatski program suradnje.

_________

Nositelj projekta: Hrvatski Crveni križ – Gradsko društvo Crvenog križa Čakovec

Partneri: Osnovna škola Štrigova, ACT Grupa, Hrvatski Crveni križ – Gradsko društvo Crvenoga križa Sisak, Osnovna škola Ivana Kukuljevića Sisak, Agencija lokalne demokracije Sisak (ALD Sisak), Hrvatski Crveni križ – Gradsko društvo Crvenoga križa Donja Stubica, Osnovna škola Matije Gupca Gornja Stubica, Mreža udruga Zagor

Kratak opis projekta: U sklopu projekta Budućnost: za nas i za vas! za učenike osnovnih škola s područja Međimurske, Krapinsko-zagorske i Sisačko-moslavačke županije osigurati će se interaktivni program izobrazbe o održivom razvoju u svrhu stjecanja kompetencija te aktivnog uključivanja učenika i roditelja u području održivog razvoja.

Cilj projekta: Osnaživanje partnerstva organizacija civilnog društva i osnovnih škola s područja Međimurske, Krapinsko-zagorske i Sisačko-moslavačke županije u kojima se provodi program izobrazbe o održivom razvoju. Uz osnaživanje partnerstva civilnih organizacija društva, jedan od ciljeva je i jačanje kompetencije djece u području održivog razvoja te unaprjeđenje aktivnog sudjelovanja djece i roditelja u održivom razvoju lokalne zajednice.

Osnovna aktivnost projekta odnosi se na razvoj i provedbu programa izobrazbe o održivom razvoju za učenike 3. i 4. razreda osnovnih škola i njihove roditelje/skrbnike te osiguravanje stručne podrške u provedbi istog.

Ukupna vrijednost projekta: 1.439.629,05 KN

Iznos bespovratnih sredstava iz Švicarsko-hrvatskog programa suradnje: 1.295.666,05 KN

Razdoblje provedbe: 24 mjeseca (01.06.2019.-31.05.2021.)

Mjesto provedbe: Međimurska županija, Sisačko-moslavačka županija, Krapinsko-zagorska županija, Francuska

 

„Program sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.“

——————-

„Stajališta izražena u ovom materijalu isključiva su odgovornost Agencije lokalne demokracije Sisak i ne odražavaju stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.“