Želiš nešto promijeniti? Kreni s volontiranjem!

Prepričane priče imaju početak i kraj, no volonterske priče imaju samo početak, dok za kraj još nisam čula. Moja volonterska priča započela je prije par godina, negdje u razdoblju završavanja srednje škole i upisivanja fakulteta. Jednostavno trebala sam iskoristiti svoje vrijeme na najbolji mogući način, i popuniti praznine tipičnog studentskog dana.

Prvo sam se prijavila na projekt Agencije lokalne demokracije Sisak „Jobnet – Aktivni građani u borbi protiv nezaposlenosti mladih” onako iz znatiželje, ne sluteći što će iz toga proizaći. Projekt je trajao skoro dvije godine, a rezultat je bio fantastičan. Tri volonterke bez iskustva upustile su se u avanturu provođenja komparativnog istraživanja o uzrocima nezaposlenosti mladih. Tijekom projekta družile smo se s mladim i sposobnim ljudima iz još 5 zemalja Europske unije, stekle smo iskustvo u provođenju istraživanja, upoznale prijatelje za cijeli život i zabavile se. Na kraju naš rad je prepoznat te smo na lokalnoj razini održale konferenciju, kako bi predstavile rezultat svoga rada. Kroz naš volonterski angažman na projektu putovale smo u Slovačku, Njemačku te Mađarsku, što je bilo još jedno iskustvo više. Tradicionalna hrana, znamenitosti svakog posjećenog grada, noćni život, baš kao i gostoprimstvo zauvijek će mi ostati u sjećanju.  Jednom kada shvatiš koliko se volonterski rad isplati, više nema povratka. Samo želiš dati, naučiti i spoznati još više.

Osim ovog većeg projekta, na lokalnoj razini sudjelujem u nacionalnoj manifestaciji „Hrvatska volontira“, u okviru koje ALD Sisak svake godine skupi  priličan broj volontera koji se zapute u sisački Dom za starije i nemoćne osobe gdje se s korisnicima Doma uz pjesmu i puno dobre energije dobro zabavljamo.

Ovo ljeto sam  ispunila s volontiranjem u dvije udruge, odlaskom na razmjenu mladih u Italiju i Mađarsku. Tako da volontiram punom parom, no sve što dam mi se trostruko vrati. Upravo sam se vratila s razmjene u Italiji i još uvijek nisam pronašla dovoljno snažne riječi kojima bi opisala tih tjedan dana koje sam tamo provela. Novi prijatelji, novi pogledi na život, otkrivanje novih vještina, suživot s drugim kulturama, puno, puno zabave i tuga na rastanku.

Ako ste mislili da je to to, nije naravno,  ovo je samo jedan dio, koji će vas možda potaknuti da iskusite volontiranje, a mene sada čeka nova avantura, jer kao što sam rekla volonterske priče nemaju kraj.

Next stop Hungary, see ya 🙂

2-JOBNET M.Cvetković 3-Italija_M.Cvetković