Srednja škola Viktorovac, Sisak, dobitnica 2. nagrade u kategoriji „Razvoj volonterstva u obrazovanju“ za 2020. godinu

Srednja škola Viktorovac, Sisak dobitnica je 2. nagrade u kategoriji “Razvoj volonterstva u obrazovanju”; Volonterska nagrada Grada Siska u 2020. godini

U Srednjoj školi Viktorovac vrijednosti volontiranja i humanosti smatraju se iznimno važnima u razvoju cjelovite ličnosti. U školi djeluje školski volonterski klub u suradnji Gradskim društvom Crvenog križa Sisak te se redovito uključuje u volonterske aktivnosti i akcije. Budući da škola obrazuje buduće medicinske sestre/medicinske tehničare najveći broj aktivnosti bio je usmjeren na prevenciju kroničnih bolesti, podizanje svijesti o važnosti socijalizacije te uključivanja ranjivih skupina i educiranje građana o pružanju laičke prve pomoći.

Projekti u kojima sudjeluju volonteri su: EU projekt „Mladi za starije“ usmjeren na razvijanje humanih vrednota i međugeneracijsku solidarnost, „Bolnica za medvjediće“ gdje je kroz volontersku akciju bio cilj smanjiti djeci strah od medicinskog osoblja, „Maturanti i humane vrednote“ gdje su učenici u suradnji s Dijabetičkim društvom grada Siska među građanima proveli akciju mjerenja glukoze u krvi, projekt „Škole za Afriku“ kojeg provodi UNICEF, a gdje je cilj osvijestiti problem siromaštva, humanitarnim akcijama Hrvatskog caritasa „Za 1000 radosti“ te „Srcem se najviše daje“ u suradnji s Caritasom sisačke biskupije.

Trenutno su u školskom volonterskom klubu aktivna 42 učenika volontera pod vodstvom koordinatorica i nastavnica Jelene Štrok i Jelene Lučan.