Srednja škola Viktorovac, dobitnik je 1. nagrade u kategoriji „Razvoj volonterstva u obrazovanju“ za 2022. godinu

Srednja škola Viktorovac, dobitnik je 1. nagrade u kategoriji „Razvoj volonterstva u obrazovanju“ za 2022. godinu; Volonterska nagrada Grada Siska u 2022. godini

Srednje škole Viktorovac kroz svoj volonterski program promiče vrijednosti volonterstva, potiče razvijanje solidarnosti i senzibilnosti djece i mladih za potrebe društva u lokalnoj zajednici. Veliki dio učenika Srednje škole Viktorovac nesebično i samozatajno sudjeluje u pružanju pomoći. Svoju zrelost, posebnost i nesebičan duh posebno su pokazali u vrijeme krize kada su pod okriljem Crvenoga križa, Caritasa Sisačke biskupije, Stožera civilne zaštite SMŽ-a i drugih udruga, sortirali i dijelili prehrambene artikle, odjeću i obuću, kućanske aparate, higijenske potrepštine, alate i građevinske materijale, pomagali pri smještaju u sportske dvorane i kasnije u donirane kontejnere i montažne kućice. U školi djeluje školski volonterski klub koji broji 47 članova, učenika volontera, a kroz humanitarne akcije trude se uključiti roditelje volontera, učenike i roditelje učenika naše škole i stručno osoblje škole. Aktivnosti školskog volonterskog kluba organiziraju se u suradnji sa volonterima iz zajednice – Caritasom, Crveni križem, Udrugom oboljelih od šećerne bolesti i članovima Inkluzivne farme.

Neki od naših projekata koje smo proveli od 28. listopada 2021. do 20. studenog 2022. godine su Humanost na djelu, Pomoć Ukrajini, Provedba Zelene čistke, Radost druženja, Posjet i aktivnosti na Inkluzivnoj farmi. Volonteri sudjeluju u organizaciji planiranih aktivnosti, pripremaju prostor za provedbu aktivnosti, prikupljaju materijale, alat, fotografiraju naše aktivnosti, te provode evaluaciju provedenog. Paze da volontiraju u skladu s propisima, obavljaju zadatke odgovorno i poštuju dogovorene rokove. U svome volonterskom radu učenici volonteri se trude pomoći onima kojima je najpotrebnije.