Spomenko Lončarić, dobitnik 2. nagrade „Volonteri godine grada Siska“ za 2019. godinu

Spomenko Lončarić, dobitnik 1. nagrade „Volonteri godine grada Siska“ za 2019. godinu, ispred Doma za starije i nemoćne osobe Sisak. 

70-ih godina 20.stoIjeća živio sam u naselju željezara Sisak. Svi smo živjeli u stambenim zgradama, a moji susjedi bili su starije i nemoćne osobe. Tako sam ja kao osnovnoškolac pomagao mojim susjedima koji nisu mogli otići sami do trgovine po namirnice. Tada sam radio popise i svakome kupovao što im je trebalo. Možemo reći da sam tada već imao organizacijske sposobnosti s humanitarnim ciljevima.

Budući sam uvijek volio životinje, a posebno pse, već odmalena mi se javila želja za treniranjem pasa koji bi pomagali Ijudima. S vremenom sam ostvario svoje želje i trenirao pse s ciljem pomaganja Ijudima. I danas surađujem s Centrom za rehabilitaciju Silver i treniram pse u procesu socijalizacije kako bi jednog dana u treningu postali psi pomagači.

Pomaganje je jednostavno dio mog identiteta. Moji hobiji, moja osobnost i sve što sam gradio u djetinjstvu i mladosti čine mene osobom kakva sam danas. Vrijednosti i interesi po kojima danas živim odredili su me već od najraniji dana-ja sam volonter i jednostavno želim biti drugima prijatelj i pomagač.

Odmah nakon srednje škole postao sam hrvatski branitelj i obolio od posttraumatskog stresnog poremećaja. Takva dijagnoza nije me spriječila da budem bolji čovjek i „više čovjek”. Tako sam odlučio boriti se s dijagnozom pomažući Ijudima. Osjećaj korisnosti i da sam potreban društvenoj zajednici za mene su najveći mogući oblik terapije.

U Domu za starije i nemoćne Sisak volontiram već skoro 8 godina. Osjećam se ispunjeno i zadovoljno svaki dan jer volontiram svaki dan. Za mene ne postoje vikendi, blagdani ili praznici kao dani kada ne bih trebao volontirati. Tada znam da sam najpotrebniji korisnicima Doma. Pomaganje i volontiranje preporučio bi svakoj osobi koja želi biti ispunjena, imati osjećaj korisnosti u zajednici i za zajednicu.

Volonterske vrijednosti usvajamo cijelog života, ali biti volonterom i ustrajati u tome je Stav . Pomaganje je dio moje osobnosti-to sam jednostavno ja.

Spomenko Lončarić