Osnovna škola Viktorovac, dobitnica je 2. nagrade u kategoriji „Razvoj volonterstva u obrazovanju“ za 2022. godinu

Osnovna škola Viktorovac, dobitnica je 2. nagrade u kategoriji „Razvoj volonterstva u obrazovanju“ za 2022. godinu

Osnovna škola Viktorovac ima dugu tradiciju organiziranja i sudjelovanja u raznim humanitarnim i volonterskim aktivnostima. Školske godine 2022./2023. u školi je osnovan Volonterski klub za učenike 5. i 7.  razreda pod vodstvom učiteljice Danijele Medjed-Sertić  te 7. i 8. razreda pod vodstvom učiteljice Đurđice Friš  kako bi učenicima približili znanja i vještine koja mogu steći  volontiranjem i u fokus postavili društvene probleme naše zajednice. Volonterski klub ima razrađeni kurikulum koji je implementiran u Godišnji plan i program rada škole, a kroz suradnju sa Gradskim društvom Crvenog križa, Volonterskim centrom Sisak, Centrom za žene Adela, Agencijom lokalne demokracije Sisak, Učeničkom zadrugom VikSi, učenicima, roditeljima, lokalnim i državnim humanitarnim udrugama, organiziramo humanitarne i ekološke akcije tijekom cijele nastavne godine.

Učenici volonteri kroz suradnju sa učiteljima zaduženi su za organizaciju i pripremu akcije, animiranje sudionika plakatima, letcima, prezentacijama. Kroz sudjelovanje pokazali su da im ništa nije teško kada treba pomoći, a zauzvrat uče formirati stavove i empatiju prema potrebitima. Razvijaju pozitivnu sliku o sebi, kritičko mišljenje i odgovornost za ishode volonterskih aktivnosti. Naša škola mjesto je odgoja mladih naraštaja koji će razmišljati o volontiranju i dobrobitima takvih aktivnosti ne samo za druge već i za njih same. Svoje akcije usmjeravaju na pomoć učenicima slabijeg imovinskog stanja u školi, obrazovnom i didaktičkom opremanju škole, ženama i djeci u Centru za žene Adela, starijim siromašnim građanima grada Siska, djeci na bolničkom liječenju i rehabilitaciji. Za odgoj u smjeru održivog razvoja i očuvanja prirode organiziraju se ekološke akcije u krugu škole i u lokalnoj zajednici.

Neke od aktivnosti na kojima su učenici naše škole sudjelovali zadnjih godina su ekološka akciji „Zelena čistka“ na kojoj su učenici, učitelji i roditelji naše škole zajedničkim snagama čistili i uređivali Park šume Viktorovac. U suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa svake školske godine učenici škole sudjeluju u humanitarnoj akciji: „Za 100 radosti“, a od 2015. godine Osnovna škola Viktorovac podupire UNICEF-ov humanitarno-edukativni program „Škole za Afriku“.