Monika Dandić, dobitnica Pohvalnice u kategoriji „Volonter/ka godine“ za 2020. godinu

Monika Dandić, dobitnica je Pohvalnice u kategoriji “Volonter/ka godine”; Volonterska nagrada Grada Siska u 2020. godini

„Novi svijet“ i ja započeli smo prijateljstvo dok sam još bila osnovnoškolka. Kao polaznica više programa „Novog svijeta“ shvatila sam da imamo nešto zajedničko, a to je želja za promicanjem pozitivnih životnih vrijednosti među ljudima koji nas okružuju, u zajednici u kojoj živimo. Želja da budem korisna za društvo i potreba da pomažem – pokretači su mog volonterskog angažmana.

Zašto volontiranje? Zato što kroz volontiranje ne možete ništa krivo ili loše napraviti, svaki vaš doprinos je dobrodošao. Volontiranjem dajete primjer drugima. Postajete uzor djeci, vršnjacima, prijateljima, poznanicima, obitelji i nekim nepoznatim ljudima koji sa zanimanjem prate što vi to radite i pitaju se zašto. Volontiranje nas uči svim onim vrijednostima koje nas neće naučiti sva dostupna tehnologija i užurbani načini života, a to su vrijednosti vezane za potrebe i osjećaje drugih, prihvaćanje različitosti, empatija i međusobno pomaganje.

Znati da si svojom dobrom voljom, riječju, ponekad samo slušanjem, učinio da se netko osjeća bolje ili da je zbog tvog doprinosa neki projekt uspio, posebna je sreća i veliko osobno zadovoljstvo. Jer volontiranjem ne pomažemo samo drugima nego i sebi.

Kao i u svim područjima života, tako i ovdje; Potreban je pokretač, onaj mali kotačić koji pokreće lavinu. Od malih stvari nastaju velika djela. Nadam se da će moje volontersko djelovanje nekome biti upravo taj mali kotačić.