Moj put ka volonterstvu

Moja volonterska priča započela je prije više od 12 godina u Klubu Mladih Skwhat i nastavila se tokom svih tih godina u različitim organizacijama i kroz razne volonterske akcije diljem Lijepe Naše, da bi me na kraju put odveo u Agenciju lokalne demokracije Sisak na projekt „Na valovima volonterstva“.

Osobna misao vodilja za sudjelovanje na ovom hvalevrijednom projektu koji promiče dugoročno volonterstvo i volontiranje općenito bila mi je pronaći i upoznati ljude sličnih ciljeva i razmišljanja, koji svojim aktivnim angažmanom i nesebičnim zalaganjem doprinose izgradnji i poboljšanju zajednice.

Tokom prošle i ove godine skupila sam 126 volonterskih sati kroz koje sam u ALD Sisak sudjelovala i pomagala u organizaciji aktivnosti,  pomagala članovima tima u koordinaciji volontera, sudjelovala u pripremama izložbi, različitim predavanjima, edukacijama i  radionicama, te na ostalim važnim danima za udrugu. Neki od njih su Dan udruga Grada Siska koji uključuje Sajam udruga i ustanova i predstavljanje različitih sportova u Sisku, te izložba fotografija sisačkih volonterskih programa „Rastemo zajedno“  koji se održava povodom Međunarodnog dana volontera u sklopu koje su dodijeljene i volonterske nagrade za aktivnosti u 2018. godini.

Volontiranjem i kroz interakciju s timom Agencije lokalne demokracije Sisak, te sudjelovanjem na edukacijama i radionicama, stekla sam mnogo novog znanja o aktivnostima i provedbi projektnih aktivnosti, proširila krug poznanstva i pronašla nove prijatelje, te saznala koliko je važno educirati i informirati građana i organizacije civilnog društva o volontiranju putem provedenih raznih radionica i volonterskih akcija.

Kroz svoj volonterski angažman u Agenciji lokalne demokracije Sisak stekla sam i nekoliko novih te poboljšala postojeće vlastite kompetencije, a po završetku projekta izdana mi je i Potvrda o kompetencijama stečenim kroz volontiranje kojom se vrednuje i priznaje volontersko iskustvo. U konačnici sam tu i ostala, kao zaposlenik na novom projektu „(O)drži moj korak!“.

Volontiranje i volonterstvo je jedna od jako bitnih vrijednosti na kojima se temelji djelovanje suvremenog društva i upravo volontiranjem čovjek može aktivno sudjelovati u društvu te doprinesti izgradnji bolje zajednice, grada, zemlje u kojoj živi i na kraju, svijeta.

 Zato, počnite volontirati, nikad nije kasno mijenjati sebe i pogled na svijet!