Matea Strižić- Razmjena mladih „Brand Yoursefl“, Črnomelj 2014.

„Let’s create our future together.“ poznata je izjava popularnog Barneyja Stinsona  iz proslavljene serije „How I met your mother“. Upravo je to slogan koji je obilježio moje putovanje u Sloveniju, u Črnomelj-grad iz bajke. Potaknuta znatiželjom otvorila sam link na internetu koji je postavio Volonterski centar Sisak. Ukratko je bio opisan projekt pod nazivom „Brand Yourself“ u organizaciji LAG Vallis Colapis u trajanju od osam dana, a s ciljem učenja izrade vlastitog video životopisa koji je danas sve traženiji i cjenjeniji prilikom prijave za posao i  koji nam itekako može otvoriti mnoga vrata u bližoj ili daljoj budućnosti. Projekt mi se činio zanimljiv i koristan.

Nisam dugo dvojila prepustiti se avanturi. Na kraju krajeva znala sam da nemam što izgubiti, iako nisam bila svjesna koliko mogu dobiti. Čim sam stigla u Črnomelj znala sam da je to gradić po mjeri čovjeka, njegove prirodne ljepote, ljubaznost i otvorenost domaćina i mještana su me oduševili. Odmah po dolasku dobili smo raspored koji se činio ozbiljan, profesionalan i zahtijevan. To me na trenutke prepalo. No takav osjećaj nije trajao zadugo. Počeli smo se upoznavati, svakim danom smo bili sve razgovorljiviji i opušteniji. Projekt je bio nadasve dobro organiziran, njegova najzapaženija specifičnost je bila ta što je zamišljen kroz igru i interakciju. Sudionici projekta su bile ekipe od po pet članova, a svaka predvođena liderom. Bilo nas je iz Portugala, Slovenije, Grčke, Bugarske, s Malte te iz Hrvatske. Fascinantno je svaki dan na jednom mjestu osjetiti toliko energije, entuzijazma, različitih karaktera. Ne moram posebno naglašavati kako smo na taj način imali prilike upoznati različite kulture, naučiti pokoju novu riječ tuđeg jezika, ali usavršiti i engleski koji je danas neizostavan jezik privatnog i profesionalnog života, a naravno, bio je i dio našeg projekta. Riječima se teško može opisati fenomenalna atmosfera koja nas je svaki dan držala na nogama, ostvarili smo timski rad, bili smo šarena ekipa koja je zajedničkim snagama uspjela napraviti izvanredan posao. U gotovo tjedan dana, kroz igre s dubokim smislom, a naizgled banalne, kroz razgovor, smijeh i druženje ustrajno smo se pripremali za aktualiziranje našeg cilja-izrade video životopisa. Uz sjajnog trenera koji je dolazio iz turske te stručno osoblje postigli smo i više od svojih mogućnosti; pobijedili smo sami sebe izradivši autentične, unikatne i dojmljive video životopise koji su bili popraćeni stručnim kritikama kako bi mogli postati još bolji. Usvojili smo mnogo utilitarnih informacija i uputa koje ćemo zasigurno barem jednom u životu upotrijebiti. Trnovit je put do zvijezda, zbog toga je važno najprije upoznati i definirati sebe i ovaj projekt nam je u tome pomogao. S druge strane, nije nedostajalo mjesta zabavi i ostalim aktivnostima poput sporta, šetnje prirodom, izleta. Naučila sam da kvalitetnom poslu uvelike pridonosi i relaksacija, te zabava i dobro raspoloženje.

Ovaj projekt je ispunio daleko više od mojih očekivanja jer je pokazao koliko pojedinac može doprinijeti svojoj okolini, ljudima oko sebe, koliko je isti nužan u jednom timskom radu, kako se uspješno s tim nositi te kako se trud i rad neupitno isplate. Nakon odrađenog projekta shvatila sam da za integraciju u društvo i poslovan svijet nije poželjno djelovati s površne razine života, već iz njegove srži. Ono što je na mene ostavilo još snažniji dojam su nezaboravna poznanstva i sklopljena kvalitetna prijateljstva sa sjajnim ljudima koje ću pamtiti do kraja života, a s kojima ću svakako ostati u neraskidivom kontaktu i dalje dijeliti neizbrisive uspomene. Jer uistinu, najljepše je kada budućnost kreiramo zajedno.

2-foto brand yourself