Marijana Milas, dobitnica 1. nagrade „Koordinator volontera grada Siska“, za 2018. godinu

Marijana Milas, dobitnica 1. nagrade „Koordinator volontera grada Siska“, za 2018. godinu, ispred Gimnazije Sisak.

Zovem se Marijana Milas. Dugogodišnja sam profesorica likovne umjetnosti u Gimnaziji Sisak. Uz svoje redovne školske aktivnosti trudim se biti aktivna članica društva sudjelovanjem u različitim projektima i organiziranjem vanškolskih aktivnosti, kako bih i svoje đake poticala na društveno angažiran rad. Pri tome nastojim dio tih aktivnosti povezati sa svojom strukom i nastavom, što je specifičnost mog rada s volonterima usmjerena na razvijanje njihovih intelektualnih i kreativnih vještina. U svom radu često primjenjujem interdisciplinarni pristup, spajajući likovnost s građanskim i zdravstvenim odgojem i sudjelujući u projektima koji omogućuju realizaciju stvaralačkog potencijala učenika kao npr. u kampanjama protiv nasilja u mediju stripa, fotografije, crteža ili filma, kampanje za promicanje volontiranja kroz medij fotografije i filma, dizajniranje vizuala određenih akcija i slično. Spomenute projekte provodim u suradnji s kulturnim ustanovama i udrugama civilnog društva više od deset godina. Zagovornica sam cjeloživotne edukacije i redovitog stručnog usavršavanja kroz brojne formalne i neformalne izobrazbe. Stečena znanja, iskustva i metodologiju poučavanja nastojim primijeniti kako u vanškolskim aktivnostima vezanim uz volontiranje, tako i u vlastitom poslu – na satu razredne zajednice, te u nastavi i slobodnim aktivnostima.

Poticaj za intenziviranje aktivnosti vezane uz promociju volonterstva srednjoškolaca bio je pohađanje modula višednevne izobrazbe za koordinatora volontera koju ispred Gimnazije Sisak pohađam prvi puta 2016., te 2017. godine u okviru projekta ,,Iskustvo života – moja mladost za aktivnu starost“ u organizaciji Agencije za lokalnu demokraciju Sisak (čije sam seminare na temu ljudskih prava pohađala ranije) i Centra za civilne inicijative iz Zagreba. Tako sam od prošle godine i službeno postala koordinatorica gimnazijske volonterske grupe koju čini 37 učenika drugih, trećih i četvrtih razreda, uključivanjem u dvogodišnji projekt vezan za volontiranje srednjoškolaca u ustanovama socijalne skrbi – Dječjeg doma i Doma za starije i nemoćne u Sisku u kojem svaki tjedan izdvajam dva sata koordinirajući grupu od pet učenika uključenih u projekt. Zajedno s njima i ostalim suradnicima u projektu osmišljavam sadržaje radionica kojima je poanta kvalitetno provođenje slobodnog vremena sa socijalno osjetljivim skupinama – djecom i starijom populacijom. S korisnicima naših volonterskih akcija stvorena je atmosfera dobre i ugodne suradnje, te lijepa prijateljstva koja će sigurno trajati i nakon provedbe projekta. Na učenike poticajno djeluje dobrodošlica i radost koju iskazuju naši korisnici, te je izgledno da će volontiranjem steći dobre navike, nove vještine i znanja i u potpunosti sagledati sve benefite volontiranja. Sve te aktivnosti imaju pozitivan odjek u našoj sredini, te utječu na vidljivost i veći ugled naše škole u lokalnoj sredini, ali i šire.

U radu s mladima pomogla su mi i iskustva koje sam stekla u međunarodnom europskom projektu Erasmus+ ,,Communiti Animators Backpack – developing tools for community development“, boraveći preko udruge IKS PETRINJA od 28. do 5. prosinca u poljskom gradu Leszno. Ta je edukacija za volontere – animatore mladih ljudi imala za svrhu ovladavanje novim vještinama, alatima i metodama grupnog rada i animacije namijenjene radu s osjetljivim skupinama.

S udrugom PUNKT radila sam na edukaciji i poticanju mladih da kroz organizaciju različitih građanskih inicijativa sudjeluju pokretanju malih ili velikih promjena u svojoj životnoj sredini i koordinirala grupu učenika koji su uspješno realizirali dvije inicijative: sadnju divljih trešanja i imenovanje javnih mjesta ženskim imenima u svrhu ukazivanja na neravnopravnu zastupljenost žena u imenima javnih površina. Cilj je bio osvijestiti mladima činjenicu da kreativnim promišljanjem i vlastitim angažmanom zaista mogu utjecati na poboljšanje ambijenta u kojem žive, a kroz edukaciju su dobili alate, metode, upute za pokretanje promjena.

Kontinuirano radim na organizaciji i provedbi interdisciplinarnih projekata vezanih uz estetski, zdravstveni i građanski odgoj kroz razvijanje kritičkog mišljenja srednjoškolaca: Zdrav za pet, Tjedan cjeloživotnog učenja, U srcu grada, Isključi nasilje, NE korupciji itd. – gdje su učenici na javnim manifestacijama izlagali svoje likovno-edukativne radove i na licu mjesta uvidjeli značaj svog zalaganja za bolje, ljepše, zdravije i pravednije društvo.