Laura Prpić, dobitnica Pohvalnice u kategoriji „Volonter/ka godine“ za 2020. godinu

Laura Prpić dobitnica je Pohvalnice u kategoriji “Volonter/ka godine”; Volonterska nagrada Grada Siska u 2020. godini, ispred Gimnazije Sisak.

U volontersku priču kročila sam još kao djevojčica u višim razredima osnovne škole. Od tada svoju priču svakodnevno nadopunjujem. Volontiranje je moj način života, umjesto učenja i druženja.

Oduvijek sam voljela pomagati drugima jer sam istovremeno pomagala i sebi. Ponekad moja svakodnevica postane previše užurbana, odnosi s bliskim ljudima napeti, a snaga na izmaku i tada mi moje tijelo javlja da je baterija pri kraju i da ju treba napuniti. Ja svoje baterije punim u prirodi, volontiranjem i čitanjem.

Znam često čuti pitanje poput „Zašto volontiraš kad možeš i raditi?“. Moj odgovor na to samo je smiješak, jer neke se stvari ne objašnjavaju. Kako sam po prirodi svestrana, uz školovanje i volontiranje i radim i mogu reći kako postoji razlika. Posao nosi odgovornost poštivanja rokova, ljude koji su teški, sastanke, brigu oko plaće, dolazak na radno mjesto…Volontiranje je odmor za dušu, ono ispunjava srce i puni baterije.

Volontirala sam i još uvijek volontiram na brojnim projektima poput Star Film Festa, (O)drži moj korak!, 72 sata bez kompromisa, Noć muzeja, ali i na svojim osobnim „projektima“ kao što je pomoć prijateljima s nekim predmetom ili običnim osmijehom nekome tko je tužan…Kroz svoje volontersko iskustvo naučila sam što znači otvoriti srce, biti tu za druge te da novac ne kupuje sreću.

Otvoriti svoje srce kroz volontiranje donosi brojne ljude od kojih ti neki kasnije postanu karta za ostvarenje snova. A svaki osmijeh, lijepa riječ ili zagrljaj pune baterije tvoje umorne duše.