Istinski smisao volontiranja

Tražeći neki polet u svom životu, prijavio sam se na projekt „Volunteering saves lives“ koji se održavao u Črnomelju. Kroz osam dana različitih aktivnosti dobio sam priliku sudjelovati u raznim zadacima s ostalim mladim volonterima iz različitih dijelova Europe, koji su mi promijenili pogled na buduće generacije koje dolaze.

Smatrao sam da su mladi u svijetu materije izgubili doticaj s onim bitnim, s onim pravim važnostima naših života, kao što su ljubav prema bližnjima, tolerancija, zaštita okoliša, poniznost i osmijeh na licu! A kad ono, baš me pogodi taj isti altruizam koji sam i očekivao od njih!

Puni volje i želje za pomoći, kroz različite zadatke pomagali smo voditeljima radionica skupiti novac za pomoć djeci s posebnim potrebama kroz vlastoručne kreacije naših mašti, pomogli smo uljepšati grad Črnomelj motivirajućim natpisima po ulicama grada, upoznali smo se s različitim kulturama jedni drugih, a naposljetku, po meni i najhumanijim i najtežim poslom, a to je rad Centra za pomoć beskućnicima ‘Kralji ulice’. Takvu snagu uma i volje te ljubav prema onima kojima je život krenuo nizbrdo, nisam još vidio. U agoniji života čiji put svaki čovjek prođe, mali te korak dijeli od krivog skretanja. Pomoć volontera ljudima kojima je najpotrebnija, uvažavanje i topao krevet kao i motiv za daljnji nastavak života, to još nigdje nisam vidio kao u Ljubljani. Ne dati da se propadne od unutarnjeg jada i nesigurnosti onda kad se zadaje velika bol svome srcu – to za mene pripada veličini!

S takvim lijepim iskustvima vratio sam se kući, nikad svježiji i nikad jači da pomognem onima kojima treba podrška. Volontiranje me učinilo tolerantnijim i naučilo me da gledam druge iz drukčije perspektive, prisnije njima te mi je dalo najljepše radosti uz puno novih prijatelja i slika u imeniku, zato ga preporučujem svima.

Vidim Zemlju u odličnim rukama budućih generacija… 🙂