Dejan Radaković, dobitnik zahvalnice „Volonteri godine grada Siska“ za 2016. godinu

Dejan Radaković, dobitnik zahvalnice „Volonteri godine grada Siska“ za 2016. godinu, ispred udruge Novi svijet

Zovem se Dejan i imam 33 godine. Odmah nakon završetka studija elektrotehnike zaposlio sam se. Posao inženjera podrazumijeva cjeloživotno učenje što zapravo znači: rad, predanost, puno čitanja i jako malo vremena za odmor.

Nakon što sam stekao dovoljno znanja osnovao sam tvrtku i započeo sa samostalnim radom. Izboriti se za svoje mjesto na tržištu pokazalo se pravim izazovom pa su se  „dugi sati” na poslu pretvorili u  „duge dane”.

Radni ritam kojim svakodnevno živim ne dopušta mi previše mogućnosti za željene slobodne aktivnosti te sam se tako našao u situaciji u kojoj sam želio maksimalno iskoristiti to tako dragocjeno slobodno vrijeme, no nisam uspijevao pronaći ništa dovoljno bitno i smisleno.

Jednom prilikom u razgovoru s prijateljicom doznao sam za udrugu Novi svijet i mogućnosti volontiranja. Ono što mi se najviše svidjelo kod ideje o volontiranju je što sam odabirem područje u kojem bi želio dati svoj doprinos kao i količinu vremena koje mogu odvojiti s obzirom na primarni posao.

Otišao sam tako u Novi svijet, gdje smo sjeli i popričali… Dobio sam šansu da se okušam kao asistent – volonter u programu Grijalica, točnije, u instrukcijama iz matematike (kao, ja sam inženjer elektrotehnike pa znam matematiku ;). Uz pomoć voditelja instrukcija – profesora matematike Dinka, niti jedan zadatak nije bio težak. Iako, moram priznati, u početku nije bilo lako; puno je vremena prošlo od mojih školskih dana te je bilo potrebno malo se prisjetiti, kako školskog gradiva, tako i ostalih tinejdžerskih zavrzlama J. Jer, osim što mladima pomažem u učenju, uvijek se stigne i neformalno popričati i zabaviti.

Ta dva sata tjedno provedena u Novom svijetu, za mene su pravo opuštanje nakon napornog radnog dana… Vrijeme kad ne moram razmišljati o poslu, vrijeme kada se potpuno koncentriram samo na jedan zadatak – kako zabrinutom i nesigurnom djetetu izmamiti osmijeh kad konačno shvati npr. koordinatni sustav koji mu upravo objašnjavam.

Uglavnom, kad me netko pita: „Zašto volontiraš?”, jednostavno ću odgovoriti: –  „Zato što je to moj odmor.”