Danijela Medjed-Sertić, dobitnica zahvalnice „Volonteri godine grada Siska“, za 2018. godinu

Danijela Medjed-Sertić, dobitnica zahvalnice „Volonteri godine grada Siska“, za 2018. godinu, ispred Agencije lokalne demokracije Sisak.

Moj odabir zanimanja prvenstveno je takav da pomažem mladim ljudima na njihovom putu odrastanja. Radeći u školi susrela sam se sa dosta slučajeva djece kojima je potrebna i psihološka i materijalna pomoć. Već dvadesetak godina organiziram humanitarne akcije kojima omogućujemo pomoć potrebitima. Kod učenika potičem razvoj tolerancije i otvorenosti prema novim kulturama, različitim stavovima i običajima koji osnažuju empatiju i razumijevanje međusobne suradnje i pomaganja. U sudjelovanje uključujem i roditelje i članove lokalne zajednice.

Bez razmišljanja uključila sam se i u ovaj program volontiranja. S veseljem osmišljavam načine i mogućnosti kako najefikasnije provesti vrijeme s djecom kojima je spletom okolnosti uzmaknula roditeljska pažnja.

Vrijeme provedeno s njima je uvijek prekratko. Osim sudjelovanja u radionicama, pomoći u svladavanju gradiva i slično, najviše me vesele spontani razgovori u kojima im se pokušavam približiti i pokazati im prave životne vrijednosti i stavove. Potrebno je učenike svih uzrasta uključivati u volonterske aktivnosti, jer škola je mjesto gdje se trebaju rađati male i velike ideje o tome što želimo za sebe, druge ali i svijet u kojem živimo.

Usvojene vrijednosti ovakvih volonterskih programa doprinose stvaranju boljeg svijeta.