Snažne žene kroz povijest – Volonterska akcija u OŠ Katarina Zrinska Mečenčani

Povodom Međunarodnog dana ljudskih prava (10.12.), volonteri školskog volonterskog kluba Srednje škole Ivana Trnskoga Srcem drugima , 18. prosinca 2020. održali su još jednu online volontersku akciju o rodnoj ravnopravnosti.

Akcija se odnosila na temu ženskih prava koja je temelj svakog demokratskog društva izgrađenog na načelu jednakosti i zabrane diskriminacije te je povezana s 5. Globalnim ciljem održivog razvoja.

Volonterska akcija provedena je koristeći digitalne alate na način da su članovi volonterskog kluba učenicima šestog razred OŠ Katarina Zrinski Mečenčani predstavili četiri snažne žene koje su se u povijesti ostvarile na različitim područjima. Učenici osnovne škole su nakon prezentacija crtali svoj doživljaj priča o snažnim ženama i razgovarali o rodnoj ravnopravnosti i korištenju svojih potencijala u ograničavajućem okruženju.

Volonterska akcija održana je u sklopu projekata:

(O)drži moj korak! koji se provodi u okviru Švicarsko-hrvatskog programa suradnje. Program sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Projekt provode Agencija lokalne demokracije Sisak kao nositeljica te Sisačko-moslavačka županija, Gimnazija Sisak i Srednja škola Ivana Trnskoga Hrvatska Kostajnica.

UNAprijedi znanje, popravi stanje – aktivnim (su)djelovanjem mladih za unapređenje kvalitete života u Pounju kojeg financira Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. Projekt provodi Rehabilitacijski centar za stres i traumu u partnerstvu s Agencijom lokalne demokracije Sisak, Lokalnom akcijskom grupom Una, Srednjom školom Ivana Trnskoga Hrvatska Kostajnica, Gradom Hrvatska Kostajnica, Općinom Majur i Općinom Donji Kukuruzari.

Stajališta izražena u ovom tekstu isključiva su odgovornost Agencije lokalne demokracije Sisak i ne održavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske i Ministarstva.