Sisačkim gimnazijalkama pripalo priznanje za promociju volonterstva

Dana 7. lipnja 2018. u Gimnaziji Sisak u okviru europskog projekta “IskustVO života – Moja mladost za aktivnu starost”učenice volonterke prvih i trećih razreda primile su diplome i nagrade za najbolje izrađeni video uradak na temu promicanja vrijednosti volontiranja i aktivnog sudjelovanja u životu zajednice. U sam projekt uključeno je ukupno 120 srednjoškolaca iz Zagreba, Bjelovara i Siska koji kontinuirano sudjeluju u volonterskim aktivnostima koje se provode u ustanovama socijalne i zdravstvene skrbi. Između ostaloga, projektom se nastoji povećati broj organizatora volontiranja srednjoškolske populacije kao i broj učenika volontera, ali utjecati i na razvoj javne svijesti o važnosti i vrijednosti održivih volonterskih programa u školama.

U natječaju za Naj video sudjelovali su učenici volonteri strukovnih škola iz Zagreba i Bjelovara te Gimnazije Sisak. Od ukupno sedam prijavljenih video uradaka od kojih su sisačke gimnazijalke prijavile dva, pobjedničko mjesto pripalo je grupi učenica trećih razreda sisačke Gimnazije. Ponos i radost nitko nije krio, pa tako ni njihova školska mentorica, profesorica likovne kulture Marijana Milas koja je učenike vodila kroz proces kreiranja njihovih video uradaka. Naglasimo kako su u sklopu projekta prije izrade i uređivanja video uradaka, učenici sudjelovali na edukaciji o primjeni kreativnih tehnoloških alata gdje su kroz praktičan rad usvojili osnovna znanja o filmu i režiji te glavnim principima snimanja i izrade kvalitetnog videa. Osim što promiču vrijednosti volontiranja izrađeni video uradci donose presjek dosadašnjih volonterskih aktivnosti kroz oči volonterki koje od listopada 2017. godine volontiraju u Domu za starije i nemoćne osobe Sisak te u Dječjem domu Vrbina. Unutar dvije minute trajanja filma opisane su dobrobiti volontiranja za volontere, korisnike i čitavu zajednicu. Budući cijeli projekt traje sve do svibnja 2019. godine od kreativnih gimnazijalki možemo očekivati još zanimljivih promotivnih aktivnosti.

Nagrade koje su prikupljene kroz donacije volonterkama je uručila Matea Strižić, koordinatorica volontera iz Agencije lokalne demokracije Sisak. Dodajmo kako velike zasluge pripadaju i donatorima volonterskih nagrada, a to su: Narodna knjižnica i čitaonica “Vlado Gotovac” Sisak, Knjižara i papirnica “AMK” Sisak, Dom kulture “Kristalna kocka Vedrine ” Sisak te Tvrtka “VACOM” u Sisku.

Projekt “IskustVO života – Moja mladost za aktivnu starost” financiran je kroz Eurospki socijalni fond. Nositelj projekta je Centar za civilne inicijative iz Zagreba, a partneri Agencija lokalne demokracije Sisak, Medicinska škola Bjelovar te Savez za pravedno društvo iz Bjelovara.

Pobjednički video pogledajte OVDJE