SEEYN organizirao webinar o kriznom volontiranju

U organizaciji Mreže mladih Jugoistočne Europe (SEEYN) 8. svibnja 2020. održan je webinar o kriznom volontiranju, jedan u serijalu webinara koji je pokrenut kako bi se više raspravljalo o temi volontiranja, ali i položaju i ulozi mladih u lokalnim zajednicama te kako bi se razmijenila iskustva dobrih praksi među zemljama jugoistočne Europe.

Na webinaru su govorili stručnjaci s područja volonterstva iz organizacija civilnog društva iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore. Glavne teme koje su se otvorile na webinaru ticale su se partnerstva i koordinacije za krizno volontiranje na nacionalnom i eurospkom nivou s fokusom na ulogu volonterskih centara i servisa o čemu je govorila Lelja Šehić Relić iz Volonterskog centra Osijek, o različitim stavovima o zaštiti mladih tijekom volontiranja govorio je Igor Stojilović iz Krovne Organizacije mladih Srbije. Svoja volonterska iskustva tijekom pandemije s nama je podijelila volonterka Jelena Karać. O programu “Volonteri na mreži” koje uključuje online volontiranje kao pomoć korisnicima tijekom trajanja izolacije prezentirala je Jelena Ristić iz Unicefa. Vladan Jovanivić iz Unicefa, Igor Stojilović iz Krovne Organizacije Mladih Srbije te Igor Milošević iz ADP Zida dotaknuli su se teme zakonodavstva u području volontiranja te istaknuli kako je zakon potrebno analizirati i remodulirati kako bi bilo u skladu s praksom.

Svi su se složili kako bi se svi sektori trebali više povezati, a kako bi i organizacijama civilnog društva trebalo dati priliku da sudjeluju u kreiranju zakona o volonterstvu. Također, mladima se treba ukazati više povjerenja te ih uključiti u različite etape planiranja i provedbe projekata i programa na lokalnom nivou, a koji se tiču reagiranja dionika u kriznim situacijama (poplave, potresi, epidemije). Udruge i jedinice lokalne samouprave te vlada moraju usko surađivati jer ono što udruge daju su teoretska i praktična znanja u području volontiranja, a lokalna samouprava poznaje stvarne potrebe zajednice i pruža informacije gdje je u neprilikama pomoć najpotrebnija.