Razvoj i unaprjeđenje inkluzivnih volonterskih programa

Predstavnice Agencije lokalne demokracije Sisak sudjelovale su 4. veljače 2022., na online edukaciji “Razvoj i unaprjeđenje inkluzivnih volonterskih programa” u organizaciji udruge  DKolektiv – organizacija za društveni razvoj.

Na edukaciji je sudjelovalo 12 predstavnika neprofitnih organizacija iz Osječko-baranjske, Brodsko-posavske i Sisačko-moslavačke županije koje žele razviti ili unaprijediti volonterske programe koji uključuju volontere iz ranjivih skupina i skupina u riziku od socijalnog isključenja.

Kvalitetan menadžment volontera od ključne je važnosti za uspjeh svakog volonterskog programa, pa tako i inkluzivnog volonterskog programa. Pored toga, za razvoj uspješnog inkluzivnog volonterskog programa važne su još dvije komponente: priprema i upoznavanje organizacije s ciljnim skupinama koje žele volontirati te odgovarajući pristup svakom volonteru.

Edukacija je bila interaktivna te su sudionici kroz rad u manjim grupama identificirali skupine u riziku od socijalne isključenosti te prepoznali njihove potrebe.

U drugom dijelu edukacije, voditeljica Mirta Kovačević osvrnula se na dobrobiti i izazove u volontiranju za volontere i organizatore volontiranje, proces razvoja inkluzivnih volonterskih programa te podijelila osobna iskustva u kreiranju i provođenju navedenih programa.

Na samom kraju edukacije, sudionici su imali priliku podijeliti vlastita i organizacijska iskustva te primjere dobre prakse inkluzivnih volonterskih programa.

Hvala djelatnicima DKolektiv – organizacija za društveni razvoj na nesebičnom dijeljenju znanja i iskustva prikupljenog tijekom dugogodišnjeg rada.

 

——

Sadržaj objavljen u ovom tekstu isključivo je odgovornost Agencije lokalne demokracije Sisak