Pripreme za osnivanje školskih volonterskih klubova ušle su u završnu fazu

U okviru projekta „(O)drži moj korak!“ čiji je nositelj Agencija lokalne demokracije Sisak, početkom 2020. godine predviđeno je osnivanje volonterskih klubova u partnerskim školama Gimnaziji Sisak i Srednjoj školi Ivana Trnskoga u Hrvatskoj Kostajnici.

Procjena potreba i povratna informacija od nastavnika i učenika važna je aktivnost prije osnivanja volonterskih klubova te je ista provedena tijekom listopada i studenog 2019. godine po školama koje su uključene u projekt.  Istraživanjem se željelo doznati kakve volonterske aktivnosti učenici preferiraju, odnosno koje volonterske programe bi voljeli provoditi u novoosnovanim klubovima te se željela ispitati razina informiranosti o globalnim ciljevima održivog razvoja. Procjenu potreba pripremila je ALD Sisak te je provedena metodom anketa i fokus grupa u kojima su ravnopravno sudjelovali učenici i nastavnici, a na osnovu koje će učenici i nastavnici svake škole izrađivati svoj volonterski program.

Sastanak fokus grupe u Srednjoj školi Ivana Trnskoga u Hrvatskoj Kostajnici održan je 29. listopada 2019. godine. Tijekom rasprave, sudionici su naveli zanimljive i korisne aktivnosti koje bi se mogle provoditi u sklopu školskog volonterskog kluba. Ističu se prijedlozi da se održi bal pod maskama, održavanje različitih sportskih aktivnosti pri čemu bi učenici s iskustvom u određenim sportovima pomagali onima koji nemaju toliko iskustva, humanitarne aktivnosti vezane uz neke blagdane i drugi. Sudionici su izrazili želju za uključenjem u rad budućeg volonterskog kluba te potrebu za još boljim educiranjem učenika o ciljevima održivog razvoja.

Sastanak fokus grupe u Gimnaziji Sisak održan je u ponedjeljak 4. studenog 2019. godine. Volonterski klub vide kao rješenje i mogućnost provedbe raznih ideja, alat za poticanje učenika na aktivizam i provođenje inicijativa kroz zajedničko djelovanja učenika i profesora škole. Predložili su volonterske akcije poput estetsko uređenje škole, bojanje i uređenje namještaja od paleta, organizacija radionica na temu volontiranja i održivog razvoja i druge. Prema procjeni predstavnika škole većina se učenika prvi put srela s pojmom održivog razvoja zbog čega je potrebno dodatno raditi na informiranju učenika o tome.

Projekt „(O)drži moj korak!“ financira Ured za udruge vlade Republike Hrvatske kroz Švicarsko – hrvatski program suradnje. Nositelj projekta je Agencija lokalne demokracije Sisak, a partneri Gimnazija Sisak, Srednja škola „Ivana Trnskoga“ Hrvatska Kostajnica te Sisačko – moslavačka županija.

Program sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

——————-

Stajališta izražena u ovom tekstu isključiva su odgovornost Agencije lokalne demokracije Sisak i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.