Otvorene prijave za Izobrazbu za koordinatore volontera u 2019. godini

Otvorene su prijave na ovogodišnju Izobrazbu za koordinatore volontera koju organizira Agencija lokalne demokracije Sisak.

Izobrazba je dio aktivnosti projekata:

“Volonterska mreža grada Siska” kojeg financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i sufinancira Grad Sisak kroz program “Volonterski centar Sisak” – nositelj: Agencija lokalne demokracije Sisak, partneri: Osnovna škola “Braća Ribar” Sisak, Osnovna škola “Budaševo-Topolovac-Gušće” Sisak i Grad Sisak.

“Volonterska školica” koji se financira iz Europskog socijalnog fonda – nositelj:

Udruga Carpe Diem, Agencija lokalne demokracije Sisak, LAG Vallis Colapis, Slobodna škola- društvo za promicanje demokratskog obrazovanja, Osnovna škola Grabrik i Gimnazija Karlovac.

Koja je svrha Izobrazbe?

U radu Volonterskog centra Sisak s različitim udrugama i ustanovama s područja Siska i Sisačko-moslavačke županije, pokazalo se da građani imaju visoku motiviranost za uključivanje u volonterske programe osobito u programe koji doprinose poboljšanju kvalitete života pripadnika marginaliziranih i socijalno isključenih skupina. Također se pokazalo da je nužno jačanje kapaciteta dionika u zajednici koji po Zakonu o volonterstvu mogu primati volontere za upravljanje volonterima u svojoj organizaciji.

Svrha ove Izobrazbe je odgovoriti na navedene potrebe na način da se sudionike upozna s pojmovima i vrijednostima volonterstva i sustavnim pristupom upravljanju radom volontera te ih podržati u razvoju kompetencija za obavljanje uloge koordinatora volontera.

Kome je Izobrazba namijenjena?

Izobrazba je namijenjena zaposlenicima škola i ostalih organizacijama civilnog društva s područja Siska i Sisačko-moslavačke županije koje u svom radu koriste ili tek planiraju početi koristiti volontere. Po Zakonu o volonterstvu, organizatori volontiranja su neprofitne organizacije – udruge, zaklade, fundacije, sindikati, vjerske zajednice, javne ustanove, turističke zajednice, državna tijela i tijela lokalne i područne/regionalne samouprave.

Potiče se prijava po dvije osobe iz iste organizacije koje rade ili koje će tek raditi kao koordinatori volontera, a koje do sada nisu završile sličnu izobrazbu.Predznanje nije nužno za sudjelovanje u izobrazbi!

Voditeljice Izobrazbe i metodologija rada

Voditeljice Izobrazbe su stručnjakinje iz Agencije lokalne demokracije Sisak koje imaju dugogodišnje iskustvo u menadžmentu volontera, provođenju edukacija o menadžmenta volontera kao i organizaciji volonterskih aktivnosti te bogato iskustvo u provedbi projekata izgradnje kapaciteta organizatora volontiranja i razvoja programa Volonterski centar Sisak. Tijekom Izobrazbe koristiti će se metode neformalnog učenja s visokim stupnjem sudjelovanja sudionika.

Uvjeti za sudjelovanje i troškovi

Sudjelovanje u Izobrazbi u potpunosti je besplatno za sve sudionike. Organizator osigurava prostor, materijale za rad, osvježenje i lagani ručak te stručnjake. Nismo u mogućnosti pokriti putne troškove, troškove smještaja i/ili dnevnica.

Iz svake organizacije potiče se prijava 2 osobe koje već rade ili će tek raditi na poslovima koordinacije volontera u organizaciji prijavitelju. Sudjelovanjem 2 osobe iz iste organizacije osigurava se održivost stečenih znanja i vještina na nivou organizacije, omogućava razvoj što kvalitetnijih volonterskih programa te podjela zadataka između koordinatora/ica volontera. Osobe koje se prijavljuju na sudjelovanje obavezno moraju biti zaposlenici organizacije ispred koje se prijavljuju što će zakonski zastupnik organizacije potvrditi u zasebnoj izjavi koju ćemo poslati odabranim sudionicima.

Uvjet za sudjelovanje u Izobrazbi je prisustvo na oba Modula, odnosno na 4 dana Izobrazbe. Sudionici koji su završili cijeli ciklus Izobrazbe dobiti će Potvrdu o završenoj Izobrazbi za koordinatora volontera.

Sudionici će između Modula dobiti kraću “domaću zadaću” u koju će trebati uključiti kolege/kolegice iz svoje organizacije. Također će imati obvezu prenijeti naučeno svojim kolegama/kolegicama kako bi upravljanje volonterima u njihovim organizacijama bilo što učinkovitije, a razvijeni volonterski programi u skladu s potrebama organizacije.

Mjesto i vrijeme održavanje Izobrazbe

Izobrazba se odvija u ukupnom trajanju od 4 radna dana, podijeljena u 2 Modula po 2 dana. Predviđeno vrijeme trajanja svakog radnog dana Izobrazbe je 9:00-16:00 sati. Oba Modula se održavaju u dvorani za sastanke “Zgrade udruga” (Ljudevita Gaja 2A, Sisak, 1.kat).

Modul I: Koncept volonterskog rada i zakonski okvir Republike Hrvatske. Razvoj volonterskih programa

11.-12. travanj 2019.

Modul II: Uspostavljanje organizacijskog sustava za upravljanje volonterima. Upravljanje, praćenje i vrednovanje volonterskog programa

25.-26. travanj 2019.

Što nakon Izobrazbe?

Nakon završene Izobrazbe Koordinatori volontera razvijaju i provode volonterske programe u svojim organizacijama. U tom procesu osigurava se podrška od strane Volonterskog centra Sisak koji djeluje pri ALD Sisak. Podrška je besplatna, a odnosi se na konzultacije, savjetovanje, pomoć u pronalasku volontera i sve drugo što svakoj od sudjelujućih organizacija bude potrebno.

Kako se prijaviti na sudjelovanje u Izobrazbi i način odabira sudionika?

Svi zainteresirani se prijavljuju putem internetske poveznice OVDJE do 5. travnja 2019.godine.

Za sva dodatna pitanja, obratite nam se na e-mail Ldesk-si@sk.t-com.hr ili telefon 044/521-227.

Broj sudionika je ograničen te će prilikom odabira voditi računa o vremenu prijave (prednost onima koji se prvi prijave), heterogenosti organizacija te motivaciji za sudjelovanje.

Odabrane sudionike ćemo obavijestiti putem e-maila navedenog u prijavnici 8. travnja 2019.

Priključite se Volonterskoj mreži grada Siska i Sisačko-moslavačke županije!

logotipi_vmgs2018

  

Logotipi_donatori_mali