Održana radionica „Biti volonter“ za učenike Srednje škole Viktorovac

U četvrtak, 8. veljače 2018. godine, učenici medicinskog usmjerenja Srednje škole Viktorovac imali su priliku upoznati se s pojmom volontiranja te kako i zašto postati volonter. Kroz puno smijeha i zabave, ali i žustre rasprave naučili su kako Zakon o volonterstvu definira volontiranje, koji oblici volontiranja postoje, tko može biti volonter, a tko organizator volontiranja. Uz razvijanje vlastite kreativnosti osvijestili su zašto se ljudi odlučuju postati volonterima te što time mogu dobiti. Također, predstavljen im je Volonterski centar Sisak te način na koji se mogu registrirati u bazu volontera i postati dio lokalne volonterske zajednice. A za sve one koji su se odlučili postati volonterima, predstavljen je velik broj aktualnih volonterskih programa koje na području Sisačko-moslavačke županije provode brojne ustanove i udruge, a koji su osmišljeni u okviru projekta „Q25 – Jačanje sustava volontiranja u ruralnim zajednicama središnje Hrvatske“. Alen Breček, predstavnik Neuropsihijatrijske bolnice dr. Ivan Barbot Popovača, učenicima je posebno predstavio volonterski program „Savjetnik za zdravlje“ namijenjen upravo volonterima medicinske struke.

Nama su komentari učenika najbolji pokazatelj da volontiranjem svijet zaista postaje boljim mjestom, a evo što oni kažu: „Najviše mi se svidjelo to što sam sam sebi zapravo otvorio vidike.“; „Radionica je bila kreativna, opuštajuća, a najviše mi se svidjelo to što smo mogli iznijeti svoje mišljenje.“; „Sviđa mi se što je bilo interaktivno predavanje i radionica, a ne samo prezentacija ili obično suhoparno predavanje.“; „Mislim da dosta ljudi, kao i ja (do danas) ne zna gdje se može i kako uključiti u volontiranje, otvorili ste mi neke vidike…“.

Radionicu su provele Paula Raužan i Martina Jambrović iz Agencije lokalne demokracije Sisak, u suradnji s Alenom Brečekom, predstavnikom Neuropsihijatrijske bolnice dr. Ivan Barbot Popovača u sklopu projekta „Q25 – Jačanje sustava volontiranja u ruralnim zajednicama središnje Hrvatske“ financiranog iz sredstava Europskog socijalnog fonda (Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske i Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva).