Održana Nacionalna on-line konferencija o volonterstvu

U organizaciji Hrvatskog centra za razvoj volonterstva održana je Nacionalna on-line konferencija o volonterstvu pod nazivom “Dobro je što ste tu!” koji se odvio u 2 panela, međunarodnom i nacionalnom.

Na konferenciji su sudjelovali predstavnici udruga i ustanova iz Hrvatske i inozemstva. Tijekom međunarodnog panela o temi volontiranja i solidarnosti u vrijeme krize govorili su Zsé Varga iz organizacije Volunteer Ireland gdje je iznijela iskustva Irske u vrijeme COVID-19 krize. Katharina Foerster, predstavnica Berlina kao Europske prijestolnice volontiranja rekla je više o planovima za 2021. u području volontiranja. Joost van Alkemade iz nizozemske organizacije Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV) predstavio je 2021. kao nacionalnu godinu volontiranja u Nizozemskoj na što je utjecala i ova godina pandemije te razina solidarnosti koja se pojavila među građanima. Također, Gabriella Civico iz Centre for European Volunteering naglasila je kako je i u području volonterstva došlo do promjena uslijed COVID-19 krize te će biti potrebno razviti nove resurse i umrežit se kako bi se lakše odgovorilo na nove izazove. U zadnjem dijelu ovog panela izlagala je Asja Brusić, predstavnica Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku koja je predstavila Rijeku, Europsku prijestolnicu kulture te prezentirala volonterske programe u kulturi u koje su uključeni volonteri u zajednici.

Tijekom nacionalnog panela pod nazivom “Radius volontiranja – utjecaj i perspektive” izlagali su Olja Družić Ljubotina s Pravnog fakulteta u Zagrebu te je objasnila kolika je važnost volontiranja u vremenima krize i oporavka, Andrea Krznar iz Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike koja je govorila o ključnim prioritetima u području razvoja volonterstva te dokumentima i strategijama koje su temelj za provedbu aktivnosti, Vesna Lendić Kasalo iz Ureda za udruge Vlade RH gdje je sudionicima predstavila kako institucionalnu podršku razvoju volonterstva učiniti održivom i razvojnom, Nives Ivelja, predsjednica Nacionalnog odbora za razvoj volonterstva više je rekla o ključnim točkama promjena prema većem utjecaju volontiranja na ukupni društveno ekonomski razvoj, predstavnica iz Agencije za mobilnost i programe EU predstavila je trenutačno stanje projektnih aktivnosti Europskih snaga solidarnosti u Hrvatskoj te Bojana Ćulum Ilić s Filozofskog fakulteta u Rijeci gdje su izložene neke od ključnih točaka istraživanja s podčja volonterstva u Hrvatskoj.

Svi ovi dionici i njihova iskustva, prijedlozi i istraživanja ključan su resurs za unapređenje kvalitete volonterstva u Hrvatskoj. Trenutačno se suočavamo s još većim izazovima i problemima, no zahvaljujući kojima smo otkrili i nove prednosti i jake strane volontiranja te njihov utjecaj na pojedinca. Razvoj novih strategija i izmjene postojećih dokumenata pomoći će u sustavnom razvoju i jačanju standarada volonterstva te izgradnji čvrste infrastrukture na nacionalnoj i međunarodnoj razini.