Održan webinar o koordiniranju online volontera

Još jedan u nizu webinara u organizaciji Volunteer Ireland održan je 27. ožujka 2020. godine u sklopu webinara na temu utjecaja koronavirusa na volontersku zajednicu. Ovoga puta webinar su vodili predstavnici izraelske volonterske mreže. Podijelili su s nama neke od alata koji im olakšavaju upravljanje volonterima koji volontiraju od kuće.

S pandemijom koronavirusa sučava se cijeli svijet te se pojavila iznenadna i sve veća potreba za virtualnim volontiranjem. Lauri iz Israeli Volunteer Association objasnila je kontekst u kojem se volonterska zajednica sada nalazi te izazove s kojima se organizatori volontiranja moraju suočiti. Predstavila je neke od mogućnosti online volontiranja pomoću kojih dajemo doprinos u ovim kriznim vremenima te upute kako pripremiti i mentorirati volontere tijekom virtualnog volontiranja. Također, naglasila je važnost suradnje svih dionika u zajednici te veliki potencijal korporativnog volontiranja kao i načine na koje zaposlenici korporacija i različitih ustanova mogu pomoći zajednici. “Ako govorimo o virtualnom volontiranju, ne znači da su volonteri virtualni!”, upozorila je Lauri dajući do znanja kako govorimo o osobama koje su dio naše organizacije i kako je važno tijekom online volontiranja komunicirati s volonterima i pratiti njihov rad na dnevnoj ili tjednoj bazi. Regrutiranje veće skupine novih volontera i uvođenje njima nepoznatih online alata za rad je poželjno, no iziskuje veći i oprezniji angažman i obuku volontera što pokazuje da je koordiniranje online volontera jednako zahtjevno kao i volontera koji rade na terenu.

Ukoliko želite naučiti nešto novo o koordiniranju online volontera te usvojiti nove alate, snimak webinara dostupan je na You tube kanalu na linku ovdje, a ukoliko želite prisustvovati idućem webinaru na temu volontiranja tijekom pandemije koronavirusa s primjerom Azije, prijavit se možete putem linka ovdje.