Održan treći webinar na temu utjecaja koronavirusa na volontersku zajednicu

Treći webinar u organizaciji Volunteer Ireland održan je 2. travnja 2020. godine u sklopu webinara na temu utjecaja koronavirusa na volontersku zajednicu. Tijekom jučerašnjeg webinara svoja iskustva rada u području volontiranja tijekom pandemije koronavirusa podijelili su predstavnici volonterskih mreža iz Hong Konga i Singapura.

Kina je prva zemlja koja se suočila s izazovima i posljedicama širenja koronavirusa što nitko nije dočekao u potpunosti pripravan. Kako su se pojedine azijske zemlje nosile s ovom situacijom te koje su mjere donijele, tijekom webinara objasnili su nam Flora Chung i Lenard Pattiselanno. Kako se epidemija širila velikom brzinom vlasti su odmah reagirale zatvaranjem svih objekata, ustanova i institucija koje nisu nužne za proizvodnju i opskrbu stanovništva. Svi građani su pozvani na doprinos zajednici, ali se posebno apeliralo na međusektorskoj suradnji gdje su udruge i organizacije civilnog društva odigrale važnu ulogu. Najveće prepreke s kojima se trenutno bori cijeli svijet postale su manjak zaštitne opreme, brza dostava potrepština starim i  nemoćnim osobama u izolaciji te manjak prehrambenih i higijenskih proizvoda u trgovačkim centrima. Istaknuli su kako su brojne organizacije organizirale skupine volontera koji su uglavnom obavljali logističke poslove zbog potrebe velikog broja pomoći u kampovima koji su zbrinjavali bolesnike. U volontiranje su uključili brojne studente medicinske struke, ali i sve ostale koji su htjeli pomoći u izradi promotivnih materijala s naputcima i mjerama opreza namijenjene građanima. Također, neizostavno je postalo online volontiranje te izrađene online platforme kroz što su se promovirale same vrijednosti volontiranja te kroz koje se građane pozivalo na pomoć. Na lokalnim razinama pokrenuo se niz inicijativa i humanitarnih akcija kroz koje su prikupljena financijska sredstva, zaštitna oprema za borbu protiv epidemije te prehrambeni proizvodi. U inicijative su se uključile i brojne korporacije koje su donirale svoje proizvode.

Ukoliko želite saznati više o iskustvima Azije i volontiranju tijekom koronavirusa snimku webinara možete pronaći na linku ovdje.

Sljedeći webinar, koji će se baviti ulogom mladih u koronavirus krizi, planiran je za utorak 7.4.2020. Prijaviti se možete ovdje.