Održan prvi u nizu webinara o utjecaju koronavirusa na volontersku zajednicu

U organizaciji Volunter Ireland 25. ožujka 2020. održan je prvi u nizu webinara o utjecaju koronavirusa na volontersku zajednicu. Webinar pod nazivom “Sigurnost i zdravlje volontera” vodio je Stuart Garland te je otvorio problematiku trenutne situacije s pandemijom i volontiranja. Istaknuo je kako je volonterska zajednica posebno ugrožena zbog direktnog izlaganja vanjskom životu ne nedostatka vremena obuke volontera.

S pojavom pandemije koronavirusa pojavila se važnost i potreba informalnog volontiranja, ali potrebno je biti posebno oprezan te se držati mjera zaštite volontera. G. Garaland, koordinator volontera u organizaciji Volunter Ireland govorio je o primjeru dobre prakse Irske gdje se u volontiranje trenutno uključilo više od 6,000 volontera, no ističe kako i većina volontera spada upravo u rizičnu skupinu osoba starijih od 60 godina stoga je potrebno uspostaviti iskren odnos i kvalitetnu komunikaciju s volonterima te ukoliko osoba ima bilo kakvih zdravstvenih problema potrebno je reagirati te je isključiti iz volontiranja. Ono što je istaknuo kao trenutni problem u volonterskom svijetu je i manjak koordinatora volontera koji su obučeni za upravljanje volonterima te nemogućnost postupnog uvođenja volontera u posao. Naglasio je važnost suradnje vlade i svih ostalih dionika, od ustanova i udruga do građanskih inicijativa u rješavanju i pomoći prilikom trenutne pandemije te dao nekoliko korisnih savjeta postupanja s volonterima u kriznim situacijama.

Ukoliko želite poslušati predavanje Stuarta Garalanda i slijediti dane preporuke u upravljanju volonterima to možete učiniti putem You tube kanala na linku ovdje, a ako želite sudjelovati na idućem webinaru pod nazivom “Koordiniranje virtualnih volontera tijekom pandemije” koje će se održati u petak 27. ožujka 2020. (petak) s početkom u 15:00 sati prijavit se možete na linku ovdje.