Održan međunarodni webinar o volonterskim aktivnostima tijekom pandemije

Održan je webinar u organizaciji CEV – Europskog volonterskog centra o tome kako su se u različitim zemljama Europe provodili volonterski programi te na koje su izazove volonteri i organizatori volontera naišli prilikom organiziranja volonterskih aktivnosti u kriznim situacijama.

Na webinaru su primjere svojih zemalja prezentirali Ilaria Ferraro iz Padove (europske volonterke prijestolnice 2020.), Lucas Heimes iz Berlina (eurospke volonterska prijestolnica 2021.), Nina Arwitz iz IVE – Volunter Ireland i Ana Viltrop iz Kondukant – Estonian Village Movement. Webinar je zatvorila Lejla Šehić Relić, predsjednica Europskog volonterskog centra.

Predstavnici volonterskih organizacija istaknuli su tri bitne stavke pri susretu s pandemijom, a to su hitna reorganizacija svih aktivnosti, pa tako volonterskih, planiranje i uvođenje novih načina rada te zajednički doprinos hitnim službama i zajednici. Sve je zapravo usmjereno na potrebe ljudi, pa su i volonterske aktivnosti usmjerene da se građanima olakša život u vidu psihosocijalne i humanitarne pomoći. Neophodno se povezati s vladom i lokalnim vlastima, ali se i umrežiti s drugim profitnim i neprofitnim organizacijama što u ovim zemljama nije bio problem. Ilaria je istaknula kako se u Padovi javilo preko 6 000 volontera koji su bili voljni na neki način pomoći, ali nije bilo moguće sve volontere angažirati zbog nedostatka zaštitne opreme i manjka koordinatora volontera. Osim online volontiranja, prikupljene su donacije za obitelji u vidu hrane i informatičke opreme koja je potrebna djeci za nastavne aktivnosti. U Njemačkoj su posebno mjesto u volontiranju zauzele izbjeglice pri pomoći prevođenja u medicinske svrhe, a u budućnosti će više uložiti u aktivnosti kojima će cilj biti smanjiti diskriminaciju. U svim zemljama volonteri su izrazito pomogli pri podjeli informacija građanima, izrađujući promotivne materijale te ih distribuirajući putem različitih online alata. Ana iz Estonije dodala je kako su izradili vodiče za volontere i sve one kojima je potrebna pomoć te su i potaknuli korporativno volontiranje zbog potrebe za određenim strukama i vještinama.

Lejla Šehić Relić, predsjednica Europskog volonterskog centra zaključila je kako zajedno moramo razvijati nove volonterske strategije te investirati u budućnost kako bismo imali kvalitetan volonterski sustav.