Obiteljsko volontiranje kao nezaboravno iskustvo!

Volontirati zajedno sa članom svoje obitelji može biti nezaboravno iskustvo. U današnje vrijeme obitelji provode vrlo malo vremena zajedno. Bake i djedovi rijetko se posjećuju, roditelji i djeca su zauzeti čak i kada je cijela obitelj pod jednim krovom. Obiteljsko volontiranje pruža priliku za međusobno učenje, stvaranje uspomena i upoznavanje jedne strane naših bližnjih koju prije nismo poznavali. Međusobno dijeljenje iskustva omogućuje stvaranje bliskosti i empatije ne samo prema članovima obitelji već i drugima u našoj zajednici.

Hrvatski centar za razvoj volonterstva, kao partner na Erasmus+ projektu „Slijedi svoju viziju – obiteljsko volontiranje, novi oblik angažmana“ održao je 17. studenog 2022. godine Zoom webinar u trajanju od dva sata.  Tom prilikom polaznici su mogli saznati sve o konceptu obiteljskog volontiranja, rezultatima istraživanja u 6 partnerskih zemalja, prednostima i izazovima organiziranja obiteljskog volontiranja i primjerima dobre prakse kao relativno nove teme u Hrvatskoj.

Na webinaru, ispred Agencije lokalne demokracije Sisak sudjelovala je programska asistentica i koordinatorica volontera Monika Selimović koja je imala priliku educirati se u smjeru izazova i prednosti koje obiteljsko volontiranje može imati za volontere i organizatore volontiranja. Stalni razvoj i edukacija o novim oblicima volontiranja omogućuje jačanje koncepta Volonterskog centra Sisak. Sudjelovanje na webinaru dio je projekta Volonterska mreža kojemu je jedan od ciljeva kontinuirana edukacija o novim temama na području razvoja volonterstva.

Osnovna definicija koju je webinar pružio polaznicima je – obiteljsko  volontiranje je sudjelovanje dvije ili više osoba različitih generacija, iz uže ili šire obitelji, u volonterskim aktivnostima. To je mjesto učenja i alat za kvalitetniji razvoj pojedinca i zajednice. Promišljanje o organiziranju ovakvog oblika volontiranja ima mnogo pozitivnih aspekata, ali sa sobom nosi i neke izazove, stoga su polaznicima ponuđeni na korištenje brojni priručnici, razni alati i savjetodavna podrška ukoliko se odluče upustiti u organiziranje takvih aktivnosti.

Kako je objašnjeno u samom webinaru, cilj ovakvih edukacija je povećati kapacitete za osmišljavanje kvalitetnih programa obiteljskog volontiranja te vidljivost i pristupačnost tih programa građanima.

———————————————————————————————————————————-

Stajališta izražena u ovom tekstu isključiva su odgovornost Agencije lokalne demokracije Sisak.