Krv nije volontiranje, a volontirati može svatko!

U Osnovnoj Školi „Budaševo-Topolovac-Gušće“ 2. listopada 2020. održana je informativno-edukativna radionica „Biti Volonteri“. Na radionici su aktivno sudjelovali učenici petog razreda osnovne škole, pod vodstvom djelatnika Agencije lokalne demokracije Sisak, u osmišljavanju budućih volonterskih akcija koje će provesti u samoj školi.

Učenici su upoznati s osnovnim pojmovima i vrijednostima volontiranja i aktivnog građanstva kroz primjer djelovanja Volonterskog Centra Sisak. Sudionici radionice su izradom plakata predstavili ideje o tome kako oni shvaćaju volontiranje i kakav treba biti idealan volonter. Poštujući sve epidemiološke mjere opreza, sudionici radionice su osmislili više potencijalnih volonterskih akcija koje se mogu sprovesti u okviru njihove škole. Nakon predstavljanja ideja, gdje su prednjačile teme uređenje škole i čišćenje okoliša, učenici su se kroz raspravu odlučili na akcije uređenja škole i uklanjanje grafita na pročelju škole.

Učenici su visoko ocijenili radionicu, a najviše im se svidjelo što su izrađivali plakate i radili kao ekipa. Također navode da su naučili nove stvari, kao primjerice:

„tko su volonteri“, „da treba pomagati i činiti dobra djela“, „puno o čišćenju okoliša“, što je volontiranje“, „da je zabavno volontirati“, „da krv nije volontiranje“, „zašto je dobro volontirati“, „kako volontirati“, „da svatko može volontirati“, „da se volontiranje ne plaća“, „sve o zajednicama“.

Djelatnici Agencije lokalne demokracije Sisak će u suradnji s nastavnim i pedagoškim osobljem OŠ Budaševo-Topolovac-Gušće nastaviti pružati edukacijsku i informativnu podršku učenicima školskog volonterskog kluba u provedbi navedenih projekata u želji za jačanjem volonterske aktivnosti kod mladih.

Radionica se provela u okviru projekata „Volonterska mreža grada Siska“ i „Volonterski centar Sisak“ kojeg financiraju Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike i Grad Sisak.

———-

Stajališta izražena u ovom tekstu isključiva su odgovornost Agencije lokalne demokracije Sisak i ne odražavaju nužno stajalište Grada Siska i Ministarstva.