Imamo ideju! Što sad?

Djelatnici ALD Sisak, u srijedu 19. siječnja 2022. godine, sudjelovali su na webinaru o Projektima solidarnosti pod nazivom ‘Imamo ideju!’ na kojem se govorilo o osiguravanju bespovratnih financijskih sredstava za provedbu projekata solidarnosti. Aktivnost je organizirala Agencija za mobilnost i programe Europske unije u sklopu tjedna webinara za programe Erasmus + i Europske snage solidarnosti .

Stručni suradnici Agencije, Matija Blaće i Lorena Barić, predstavili su program solidarnosti, iskustva s projekata koji su primjeri dobre prakse i dali savjete za pisanje projektnih prijedloga za osamdesetak sudionika iz cijele Hrvatske.

‘Projekti solidarnosti’ aktivnost je u okviru programa Europske snage solidarnosti koja omogućuje skupini od petero mladih ljudi u dobi od 18 do 30 godina da dobiju bespovratna sredstva kako bi zajedničkim snagama proveli svoju ideju/inicijativu i potaknuli konkretnu promjenu u svojoj zajednici na području Hrvatske s naglaskom na potresom pogođena područja (Petrinja, Glina, Sisak…). Za prijavu na projekt je, pored zadovoljavanja nekoliko formalnih uvjeta, bitna ideja i želja za doprinosom i iskazivanjem solidarnosti prema zajednici od strane mladih ili organizacija koje do sada nisu imali iskustvo u pisanju projektnih prijava. Spomenute skupine će na ovaj način dobiti priliku samostalno voditi projekt financiran iz EU sredstava a pritom i steći praktična znanja.


Prioritetna područja programa su zaštita okoliša, promicanje uključivosti, digitalna tranzicija, sudjelovanje mladih u demokratskim procesima i dodatni nacionalni prioritet za poticaj mladih u ruralnim sredinama s naglaskom na potresom pogođena područja.

„Do sada smo uspostavili uspješne modele u projektima koje financiramo kroz ovaj program“, rekao je Matija Blaće i dodao da su „financirali stotine projekata ukupne vrijednosti od više milijuna eura“ te da se „program nastavlja i u novom financijskom razdoblju 2021.-2027.“ gdje očekuju što više prijavitelja s područja pogođenog potresom i projektnih prijedloga za pomoć Banovini

Na webinaru su predstavljeni i promjeri dobre prakse projekata solidarnosti koje su predstavili predstavnici organizacija koje su ih provele.

Udruga “Vrapčići” iz Slavonskog Broda provela je projekt “I mi smo l(j)udi” kojemu je cilj unaprjeđenje kvalitete života mladih sa psihosocijalnim teškoćama kroz društveno uključivanje i poboljšanje socijalnih vještina. Josipa Erdeši iz udruge istaknula je kako su imali velik odaziv pripadnika ciljne skupine.

Projekt “Šibenik – grad književnosti” provela je neformalna skupina mladih u partnerstvu s gradskom knjižnicom “Juraj Šižgorić” i kulturnom udrugom “Fotopoetika” te uspješno približila lokalnu književnost djeci i mladima. „Proučavanjem statistike zamijetili smo da opada čitalačka kompetencija mladih, stoga smo putem ovog projekta to odlučili popraviti“, rekla je Danijela Grubišić, predstavnica neformalne skupine.

Predstavnik “queerANarchive” udruge iz Splita, Duje Donadić, govorio je o projektu ove udruge i brojnim aktivnostima, među kojima je i “qKlinika” kroz koju se mlade ljude educira o spolnom zdravlju i pruža psihosocijalna podrška pripadnicima LGBTIQ+ zajednice.

ALD Sisak kao organizacija pruža podršku mladima koji žele doprinijeti promjenama u društvu te će nam informacije i savjeti koje smo prikupili na webinaru pomoći da potaknemo mlade u zajednici da svoje ideje realiziraju upravo kroz projekte solidarnosti.

————

Za sadržaj objavljen u ovom tekstu je isključivo odgovorna ALD Sisak