Graditelj/ica planinarskih putova

Pridružite se djelatnicima Nacionalnog parka Mljet i pomognite im u uređivanju planinarskih staza u sklopu Parka. Mljet je najstarije morsko zaštićeno područje na Sredozemlju i jedan od otoka s najbujnijom vegetacijom na Jadranu. Brigom za preko 200 km staza u sklopu Parka omogućit ćemo posjetiteljima da njima sigurno kroče te da na najljepši način upoznaju njegovu prirodnu ljepotu i jedinstvenost.

Cilj volonterskog programa

Prema Zakonu o zaštiti prirode, namjena Nacionalnih parkova je, između ostalog, i rekreacijska. Da bi se rekreacijske aktivnosti mogle odvijati nesmetano i na siguran način potrebne su čiste, prohodne i uredne staze. Nacionalni park Mljet ima oko 40 km planinarskih staza, za čije su pravilno održavanje potrebni dodatni kapaciteti. Uključivanje volontera doprinijet će kvalitetnijoj ponudi za posjetitelje, a volonterima omogućiti stjecanje znanja o zaštićenim područjima, njihovoj namjeni te praktičnim poslovima koji su potrebni da bi se učinkovito upravljalo Parkom. Prisutnost i motivacija volontera pozitivno će djelovati kako na djelatnike Parka tako i na lokalno stanovništvo, jer može pridonijeti podizanju svijesti o stvarnim potrebama zaštićenog područja te o tome da je očuvanje prirode u NP Mljet prepoznato kao bitno i izvan otoka.

Opis poslova na kojima će volonteri raditi

Kroz Park se proteže četrdesetak kilometara markiranih planinarskih staza gdje se posjetitelji, šetnjom kroz stoljetnu šumu i hladovinu, susreću sa prekrasnim šetnicama i pogledima na ljepote Parka.

Šuma u Parku je gusta, te staze, uslijed kiša i jakog vjetra, svake godine budu prekrivene granjem i srušenim drvećem te ih je potrebno redovito održavati.

Volonteri će raditi na poslovima uređivanja i čišćenja  markiranih planinarskih staza. Bit će raspoređeni u dvije grupe sastavljene od volontera i djelatnika Javne ustanove. Staze će se čistiti u širinu od 2 metra pomoću kosora i velikih škara. Obavezno je nošenje radnih rukavica. Staze se čiste na način da se grane otkinu i bacaju dublje u šumu ili se odnose s kamionima ukoliko je staza u blizini prometnice.

Vrijeme provedbe i volonterski angažman

Od veljače do studenoga (19.-26.2, 26.2.-5.3, 5.-12.3, 12.-19.3, 19.-26.3, 26.3-2.4, 2.-9.4, 9.-16.4, 16.-23.4, 17.-24.9, 24.9-1.10, 1.-8.10, 8.-15.10, 15.-22.10.)

Volontiranje je moguće u mjesecima veljača, ožujak, travanj, svibanj, listopad i studeni.

Volontiranje traje 7 dana, od čega je jedan dan predviđen za odmor i organizirani obilazak otoka. Volonteri će raditi 6 sati dnevno, uključujući jedan sat za odmor. Kako je riječ o fizičkom radu, koji u nepovoljnim vremenskim uvjetima (jako sunce, vjetar i sl.) može biti vrlo naporan preporuča se prema potrebi smanjiti broj radnih sati po danu.

Koje kvalitete volonter treba imati

 •  fizičku spremnost;
 •  iskustvo i želju za boravkom u prirodi;
 •  spretnost u radu s vrtlarskim alatima (kosor, velike škare).

Područje rada:

Planinarske staze unutar Nacionalnog parka Mljet u dužini od 40 km.

Kompetencije i iskustva koje će volonteri steći tijekom volontiranja

 • znanje i vještine uređivanja i čišćenja markiranih planinarskih staza;
 • vještine korištenja ručnih alata za krčenje raslinja;
 • vještine timskog rada;
 • jačanje samopouzdanja;
 • suradnja i odgovornost;
 • boravak i rad na otvorenom;
 • upoznavanje i senzibilizacija prema prirodnoj i kulturnoj baštini NP Mljet

Smještaj

Smještaj je osiguran i besplatan. Volonteri će se smjestiti u zgradi Kulijer u vlasništvu Parka. Na raspolaganju je 7 soba sa krevetima na kat, WC-i, tuševi, kuhinja, dnevni boravak. Zgrada je udaljena 2 km od naselja Pomene u kojem je jedini hotel na otoku, nekoliko restorana i dvije trgovine koje su otvorene tijekom ljetnog razdoblja.

Prehrana

Prehrana je besplatna i osigurana – osoblje Parka će volonterima nabavljati i dostavljati namirnice za samostalnu pripremu ili će im alternativno osigurati besplatni obrok u lokalnom hotelu.

Prijevoz

Lokalni prijevoz unutar Parka je osiguran. Putne troškove dolaska i odlaska iz Parka volonteri snose sami.

Što volonteri mogu raditi kada ne volontiraju?

 • planinariti, pješačiti ili voziti bicikl na preko 40 km markiranih i označenih staza;
 • iznajmiti kajake i kanue za vožnju po jezerima (Veliko i Malo jezero);
 • iznajmiti bicikl (višesatno, poludnevno ili višednevno);
 • roniti samostalno ili pod stručnim nadzorom instruktora u školi ronjenja u Pomeni;
 • iznajmiti skuter ili automobil u Polačama i Pomeni te njima posjetiti ostatak otoka i pogledati mnoštvo znamenitosti;
 • odmarati se i družiti s kolegama volonterima, osobljem Parka i posjetiteljima Parka i otoka u caffe i beach barovima te restoranima u kojima se mogu kušati lokalni specijaliteti.

Zašto volontirati u Parku?

 • kroz volontiranje možete steći nova iskustva i ojačati svoje komunikacijske vještine;
 • upoznat ćete posjetitelje, lokalno stanovništvo i Javnu ustanovu općenito, kao i djelatnike iste te proširiti svoju društvenu mrežu upoznavanjem novih ljudi;
 • upoznat ćete ljepote i posebnosti Parka i otoka u cjelini;
 • sudjelovat ćete u radu na otvorenom u jednom jedinstvenom okruženju;
 • surađivat ćete s djelatnicima Parka (čuvarima prirode, informatorima, turističkim vodičima) i naučiti o upravljanju zaštićenim područjem;
 • moći ćete uživati u prirodi, suncu i moru, opuštati se na plaži ili se baviti sportskim aktivnostima, kao što su plivanje, ronjenje, biciklizam, veslanje, trčanje, planinarenje, …

Način prijave i kontakt:

Javite se Damjanu Aljinoviću, Voditelju Odsjeka za volontere, sportske i rekreativne aktivnosti u Nacionalnom parku Mljet. Sve što trebate napraviti jest ispuniti formular OVDJE. Damjan će Vam se povratno javiti s više informacija ili Vas prijaviti za volontiranje ukoliko ste zainteresirani (i ukoliko ima slobodnih mjesta)!

 

Prijave su moguće i u sklopu ovog oglasa (Oznaka Prijavi se).

 

 

Vrijeme provedbe: Kratkoročno volontiranje (7 dana u navedenom periodu)

Organizator: Nacionalni park Mljet

Početak: 19. veljače 2022

Završetak: 22. listopada 2022

Mjesto provedbe: planinarske staze unutar NP Mljet

Rok za prijavu

01 listopada 2022

Prijavi se