Foto amater

Zaljubljenik ste u fotografiju i prirodu? Provedite tjedan dana na Zelenom otoku i donesite dašak umjetnosti u Nacionalni park Mljet! Ovisno o dobu godine, imat ćete priliku dokumentirati živi svijet, aktivnosti u Parku, običaje i tradiciju, kulturne spomenike ili razna događanja. Provodit ćete vrijeme na otvorenom u očaravajućim krajolicima  Parka kroz šetnju šumom, vožnju brodicom ili biciklom oko Jezera, upoznavajući naselja i njihove stanovnike, otkrivajući čari otočnog života. Svojim doprinosom moći ćete ostaviti trajni trag vašeg boravka u Parku kroz fotografije koje će krasiti naše publikacije u zemlji i svijetu.

Opis posla Foto amatera:

Volonter će na području Parka vlastitom fotografskom opremom fotografirati živi svijet, kulturnu baštinu, krajolik, događanja i aktivnosti. Oprema se mora sastojati minimalno od jednog DSLR foto aparata s objektivom. Ovisno o periodu godine, volonter će se koncentrirati na specifične zadatke, poput fotografiranja proljetne cvatnje orhideja ili ljetnih manifestacija.

Sudionici ovog programa potpisat će izjavu o ustupanju napravljenih fotografija Nacionalnom parku Mljet te ih dostaviti u kratkom roku nakon završetka programa.

Vrijeme provedbe

Od travnja do lipnja (30.4-7.5, 11.-18.6)

Volonterski angažman

Šest radnih dana u tjednu (od ponedjeljka do subote), šest sati dnevno.

Koje kvalitete volonter treba imati

 • Poznavanje rada sa DSLR fotografskim aparatima
 • komunikativnost
 • sklonost timskom radu

Mjesto provedbe

Na terenu na području NP Mljet. Točne lokacije će se određivati na temelju dnevnih rasporeda koje će određivati predstavnici Parka.

Smještaj

Smještaj je osiguran i besplatan. Volonteri će se smjestiti u zgradi Kulijer u vlasništvu Parka. Na raspolaganju je 7 soba sa krevetima na kat, WC-i, tuševi, kuhinja, dnevni boravak. Zgrada je udaljena 2 km od naselja Pomene u kojem je jedini hotel na otoku, nekoliko restorana i dvije trgovine koje su otvorene tijekom ljetnog razdoblja.

Prehrana

Prehrana je besplatna i osigurana – osoblje Parka će volonterima nabavljati i dostavljati namirnice za samostalnu pripremu ili će im alternativno osigurati besplatni obrok u lokalnom hotelu.

Prijevoz

Lokalni prijevoz unutar Parka je osiguran. Putne troškove dolaska i odlaska iz Parka volonteri snose sami.

Što volonteri mogu raditi kada ne volontiraju?

 • planinariti, pješačiti ili voziti bicikl na preko 40 km markiranih i označenih staza;
 • iznajmiti kajake i kanue za vožnju po jezerima (Veliko i Malo jezero);
 • iznajmiti bicikl (višesatno, poludnevno ili višednevno);
 • roniti samostalno ili pod stručnim nadzorom instruktora u školi ronjenja u Pomeni;
 • iznajmiti skuter ili automobil u Polačama i Pomeni te njima posjetiti ostatak otoka i pogledati mnoštvo znamenitosti;
 • odmarati se i družiti s kolegama volonterima, osobljem Parka i posjetiteljima Parka i otoka u caffe i beach barovima te restoranima u kojima se mogu kušati lokalni specijaliteti.

Zašto volontirati u Parku?

 • kroz volontiranje možete steći nova iskustva i ojačati svoje komunikacijske vještine;
 • upoznat ćete posjetitelje, lokalno stanovništvo i Javnu ustanovu općenito, kao i djelatnike iste te proširiti svoju društvenu mrežu upoznavanjem novih ljudi;
 • upoznat ćete ljepote i posebnosti Parka i otoka u cjelini;
 • sudjelovat ćete u radu na otvorenom u jednom jedinstvenom okruženju;
 • surađivat ćete s djelatnicima Parka (čuvarima prirode, informatorima, turističkim vodičima) i naučiti o upravljanju zaštićenim područjem;
 • moći ćete uživati u prirodi, suncu i moru, opuštati se na plaži ili se baviti sportskim aktivnostima, kao što su plivanje, ronjenje, biciklizam, veslanje, trčanje, planinarenje, …

Način prijave i kontakt:

Javite se Damjanu Aljinoviću, Voditelju Odsjeka za volontere, sportske i rekreativne aktivnosti u Nacionalnom parku Mljet. Sve što trebate napraviti jest ispuniti formular OVDJE.

Damjan će Vam se povratno javiti s više informacija ili Vas prijaviti za volontiranje ukoliko ste zainteresirani (i ukoliko ima slobodnih mjesta)!

Prijave su moguće i online putem u sklopu ovog oglasa (Oznaka Prijavi se).

Vrijeme provedbe: Kratkoročno volontiranje (7 dana u navedenom periodu)

Organizator: Nacionalni park Mljet

Početak: 30. travnja 2022

Završetak: 18. lipnja 2022

Rok za prijavu

01 travnja 2022

Prijavi se