Erasmus studenti aktivno sudjelovali u dobrotvornim aktivnostima diljem Hrvatske

Erasmus Student Network (ESN) organizirala je Dane društvene uključenosti (Social Inclusion Days) kako bi podigla svijest o društvenoj uključenosti kroz volontiranje

ESN Hrvatska, kao jedna od više od 40 zemalja članica u Europi organizirala je Dane društvene uključenosti s ciljem podizanja svijesti o društvenoj uključenosti kroz volontiranje. Ovo je važno područje djelovanja kroz koje se i ove godine od 19. studenog do 3. prosinca 2018. u šest podružnica organiziralo više od 30 događanja u kojima su sudjelovali i lokalni i Erasmus studenti.

Studenti su dobili priliku da se uključe u inkluzivna događanja te su se kroz takvu vrstu volontiranja neformalno obrazovali o inkluzivnosti općenito te načinu kako oni kao lokalni studenti mogu ostaviti trag u svojoj (makar i privremenoj) zajednici.

Naša najistočnija podružnica, ESN Osijek, je organizirala već tradicionalnu “Večeru u mraku” gdje su internacionalni studenti iskusili kako je to jesti bez osjetila vida. Naravno, osim toga, organizirali su posjet staračkom domu, lokalnoj školi i azilu i pokazali im neki drugi svijet, svijet koji im može ponuditi neka nova iskustva i proširiti horizonte.

ESN Zagreb je opet tradicionalno imao posjet dječjem i dječjem domu te se ponovila “date” aukcija od koje sva prikupljena sredstva odlaze u humanitarne svrhe. Ove godine je odrađen i trening samoobrane za sve zainteresirane i koji je podigao svijest o nasilju nad ženama i djecom.

ESN Rijeka je ove godine prikupljala školski pribor, odjeću i obuću, higijenske potrepštine, igračake za siromašnu djecu u riječkim osnovnim školama, s kojom su proširili krilaticu ESN-a od “Studenti pomažu studentima” na “Studenti pomažu učenicima“. Naravno to nije bio jedini događaj koji su organizirali, studenti na razmjeni u Rijeci mogli su sudjelovati u aktivnostima poput prikupljanja hrane preko posjeta azilu do podizanja svijesti o Downovom sindromu.

Malo južnije ESN Zadar organizirao je posjete udruzi za pomoć ljudima s Downovim sindromom, azilu za pse i lokalnim školama gdje su podizali svijest te obogatili živote svojih internacionalnih studenata ovim jedinstvenim iskustvima.

Naše podružnice ESN Split ESN Dubrovnik također su se iskazale organizacijom evenata kao što su radionice o mentalnom zdravlju, depresiji, trgovanju ljudima i ljudima na marginama društva.

Lokalni studenti, ali i internacionalni dobili su divna iskustva, nove spoznaje te ostavili trag u zajednici u kojoj se nalaze kao i osvijestili su što to znači biti aktivnim građaninom EU.