Održane 2 radionice o volontiranju za učenike

Tijekom studenog i prosinca 2021. godine, održane su dvije radionice o volontiranju za učenice i učenike prvih razreda Gimnazije Sisak i petih razreda OŠ Budaševo- Topolovac- Gušće. Pod vodstvom djelatnica Agencije lokalne demokracije Sisak, cilj radionica bio je učenicima predstaviti rad Volonterskog centra Sisak, Zakon o volonterstvo, informirati ih o dobrobitima volontiranja za volontere te ih potaknuti na razmišljanje o volonterskim aktivnostima škole u koje bi se željeli uključiti. Većina učenika nema prethodnog iskustva u volontiranju, dok su neki iskustvo stekli kroz volonterske programe osnovnih škola.

S obzirom na epidemiološku situaciju, radionica u Gimnaziji Sisak organizirana je putem platforme Zoom te je njen sadržaj prilagođen digitalnom okruženju. Iako je radionica održana online, interaktivnost se postigla korištenjem raznih digitalnih alata. Glavne obaveze, prava, zakonski okvir volontiranja te najčešće predrasude o volontiranju učenicima su predstavljene putem kviza preko platforme Kahoot. Grupni rad je postignut korištenjem online ploče „padlet“  s pitanjem o kojem su učenici zajednički trebali raspraviti te napisati zaključke koje su zatim ukratko predstavili. Učenici se najviše žele uključiti u volonterske akcije uređenja interijera i okoliša škole te pružati vršnjačku pomoć u učenju.

Učenici su visoko ocijenili radionicu, a najviše im se svidio „interaktivan kviz“, „osjećaj složnosti“, grupni rad i izrada plakata te „mogućnost da iznesu svoje ideje i stavove“. Učenici su se izjasnili da su naučili puno novih informacija o volontiranju te se nadaju zajedničkoj volonterskoj akciji. Vjerujemo kako će školski volonterski klubovi nakon radionice postati bogatiji za desetak novih članova punih ideja. Djelatnici Agencije lokalne demokracije Sisak će u suradnji s nastavnim osobljem Gimnazije Sisak i OŠ Budaševo- Topolovac- Gušće nastaviti pružati edukacijsku i informativnu podršku učenicima školskog volonterskog kluba u provedbi navedenih projekata u želji za jačanjem volonterske aktivnosti kod mladih.

————

Radionice su dio aktivnosti projekata:

Volonterska mreža Volonterski centar Sisak koje financiraju Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike i Grad Sisak. Provodi ih  Agencija lokalne demokracije Sisak u partnerstvu s Gradom Siskom, OŠ „Budaševo-Topolovac-Gušće“ Sisak, Gimnazijom Sisak, Centrom za socijalnu skrb Sisak, Centrom za socijalnu skrb Hrvatska Kostajnica i Gradom Hrvatska Kostajnica.

Za sadržaj objavljen u ovom tekstu je isključivo odgovorna ALD Sisak i ne može se smatrati službenim stavom Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji socijalne politike niti Grada Siska.